Château Rocheyron Saint Emilion Grand Cru 2017

1,499.00 kr.

Château Rocheyron Saint Emilion Grand Cru 2017

Château Rocheyron Saint Emilion Grand Cru 2017

Vår utvärdering

Vinet kan dekanteras i 1-2 timmar innan servering så att det blir lite mjukare och mycket mer parfymerat. Prova den till långkokt fläskmage i ett eget moln, med sparris, murklor, färsk getost och mycket dill.

Om produkten

Efter att ha knackat artigt under de första åren, sparkade Peter Sisseck in dörren till recensenterna i sitt 7:e försök. Bland andra, Neal Martin, som då fortfarande arbetade för The Wine Advocate, noterade att 2016 utan tvekan var "det bästa Château Rocheyron som Peter Sisseck har skapat hittills", och den allestädes närvarande James Suckling var inte heller brådskande vid samma tillfälle superlativen. Han kallade helt enkelt vinet "en triumf".

Château Rocheyron hade verkligen landat i ligan där det är prestigefyllt för de internationella recensenterna att titta förbi så att de kan sätta en bock bredvid slottet, och därför var det spännande om Peter Sisseck kunde hålla ångan med recensenterna, när i april de 2018 var förbi för att smaka på den lite utmanande årgången 2017 "En Primeur". Det kunde han, och James Suckling kunde nästan dra slutsatsen på uppdrag av hela revykåren att Château Rocheyron var "Extremt well done for the vintage."

Peter Sisseck är också själv förtjust i vinet och hävdar att för honom är årgången 2017 "den provisoriska toppen när det kommer till precision och frukt" i Le Grand Vin från Château Rocheyron.

2017 gynnades av en mycket mild och torr vår som utlöste en tidig frodighet bland vinstockarna, men tyvärr sjönk temperaturen dramatiskt i mitten av april och den 21 och 22 och igen den 27 och 28 kröp frosten ner till minus 3-5 °C. resulterade i det allvarligaste bakslaget sedan 1991.  Peter Sisseck tappade hälften av sin avkastning den veckan, men kallade det senare för ett slags naturligt urval och gläds istället över att han, kanske på grund av sitt biodynamiska förhållningssätt till att arbeta i vingården, drabbades mindre hårt än många andra och att vinstockarna som undkom frosten senare gav vackert mogen frukt av högsta kvalitet.

2017 är vinet återigen baserat på 70% Merlot och 30% Cabernet Franc. Druvorna jäser till vin i 7 cementtankar och 3 rostfria tankar vars storlek är anpassad till mångfalden av fastighetens markförhållanden. Efter jäsningen lagras vinet i 15 månader på fat och för att "skydda frukten", som Peter uttrycker det, förkortas mognadstiden, precis som ädelheten på nya fat hålls nere på 40%. Det slutliga vinet sätts ihop i rostfritt stål och efter att ha fått stå och samlas i några månader buteljeras det utan klarning eller filtrering i juli 2019.

Vinet kan dekanteras i 1-2 timmar innan servering så att det blir lite mjukare och mycket mer parfymerat. Prova den till långkokt fläskmage i ett eget moln, med sparris, murklor, färsk getost och mycket dill.

Serving tips

Biff på grillen
Ljust kött
Mörkt kött

Anbefalinger

Röda viner

Komplex & elegant
Viner som är komplexa, eleganta och sofistikerade. Deras elegans och komplexitet uppnås antingen på grund av ålder eller kvalitet. Vinerna är oftast av hög kvalitet och har fått den yppersta behandlingen hos producenten. Servera till rätter med vilt och svamp. Röda viner kommer från några av världens mest kända vinområden, där jordmån, tradition och hantverk går upp i en högre nivå.
Aromer Jordgubbar, körsbär, hallon, rabarber, moreller, lakrits, svamp, skogsbotten, kostall, tjära, tobak, torkad frukt, vanilj och kokos.
Vinområden Bourgogne, Piemonte (barolo/barbaresco), Brunello di Montalcino, Chianti, Rioja, Sicilien och Oregon.
Druvor & typer Pinot noir, nebbiolo, sangiovese, tempranillo och nerello mascalese.