Weingut Meyer-Näkel, Spätburgunder Trocken Gutswein 2021

349.00 kr.

Weingut Meyer-Näkel, Spätburgunder Trocken Gutswein 2021

category label Nyhet

Weingut Meyer-Näkel, Spätburgunder Trocken Gutswein 2021

Vår utvärdering

Resultatet är, som alltid och trots alla utmaningar, övertygande och dokumenterar att systrarna, liksom sin berömda pappa Werner Näkel, bottnar i ett burgundiskt uttryck som är långt ifrån den "sötma" som många tyska producenter haft svårt att lösgöra säga nej . Istället kommer härliga nästan sensuella aromer av mogna körsbär, björnbär, blåbär och viol till näsan, vilket leder mot en behagligt dämpad upplevelse i munnen, där mild frukt, märkbara men behagliga tanniner inte misslyckas med att skapa njutning.

En Pinot Noir som kommer att glänsa lite extra om den får hällas upp, om inte direkt från kylen så cool. Fint som ett seriöst välkomnande om det ska vara rött, och ett nästan festligt sällskap till de flesta portioner fågel, färsk pasta med svamp, eller varför inte finputsad rostad kalvbringa?

Om produkten

Denna Spätburgunder är, dels på grund av upplevelsen den ger oss i glaset, dels på grund av den dramatiska historia den döljer, ganska unik.

I juli 2021, efter långvariga skyfall, förvandlades den fridfulla, dagligen bara tio meter breda floden Ahr till ett inferno av skummande vattenmassor som förstörde vägar, broar, järnvägsspår och även Weingut Mayer-Näkels smaklokaler och nybyggda vingård i byn Dernau.

Tidigt på kvällen den 14 juli 2021 försökte systrarna Maike och Dörte Näkel desperat och till sista sekund att rädda sin utrustning från översvämningarna, men på nolltid steg vattnet sex meter, så de fick dyka ut genom ett krossat fönster , varefter de omgavs av flytande vinfat, bilar och maskiner, flöt de med strömmen tills de lyckades klättra i ett träd, där de upptäcktes på natten och räddades i säkerhet.

Den uppskattade Schatzkammern samt försäljningslokalen och kontoret översvämmades fullständigt och begravdes under lermassorna. 300 fulla barriquer, de flesta flaskor, tankar och traktorer hade försvunnit och även den tunga vinpressen hade rivits ut ur källaren och hittades senare några kilometer bort.

Systrarna hade i stort sett förlorat allt. Allt utom liv och glitter. Under de följande veckorna följde en sanering i leran, vars omfattning ingen som inte deltog kan föreställa sig. Men med hjälp av vinodlarna längs Rhen och Mosel, samt från vänner och vänners vänner, lyckades de få källaren i sådant skick att den kunde ta emot 2021 års skörd, och den 10 november följande upplyftande inlägg följt på Facebook: "Det är otroligt, men vi klarade det! Skörden 2021 är här. Det har varit den mest utmattande, spännande druvskörden vi någonsin har haft. (...) Vinerna som vi nu har i källaren är, Hela 2021, verkligen exceptionellt På grund av de måttliga temperaturerna under sommaren, är Bourgognevinerna fasta, fruktiga och otroligt stimulerande Vi ser fram emot utvecklingen av dessa exceptionella viner.

Här har vi den generiska Spätburgunder Trocken, som är vinet som öppnar dörren till Weingut Meyer-Näkels universum. Det här är frukt från första och andra omgången på de branta Ahr-terrasserna, inklusive frukt från yngre vinstockar på både Walporzheimer Krauterberg, Dernauer Pfarrwingert och Neuenahrer Sonnenberg, där druvorna spektakulärt dras upp eller ner till den väntande pickupen på små järnvägsvagnar. Klasarna har rengjorts innan alla stjälkar har tagits bort innan en 18 dagars jäsning utan främmande stammar av jäst i rostfritt stål. Därefter följer 12 månader på större äldre tyska, österrikiska och ungerska fat innan buteljering på senhösten.

Katastrofen 2021 har blivit en väckarklocka för systrarna Maike och Dörte Näkel, som redan vintern 2021/22 annonserade "VERÄNDERUNG". Meddelade att de inte längre skulle "nöja sig" med att bygga vidare på sin pappas livsverk. Och vid presentationen av vinerna från 2021 på Kloster Marienthal våren 2023 fick vi veta att årgången 2021 skulle bli den sista konventionella, att alla paket nu konverterades till ekologiska och att alla arbetsprocesser, inklusive användning av vatten och el, var under utvärdering med sikte på ökad hållbarhet.

Serving tips

Fjäderfä
Mys- & Balkongvin
Ljust kött

Anbefalinger

Cerise viner

Lätt & fruktig
Viner som är fruktiga och lättdruckna med en frisk syra. Cerise viner har ett feminint och elegant uttryck. Fruktprofilen domineras av röda bär och eventuella inslag från fatlagring. Servera till kraftiga vegetariska rätter, fjäderfä eller fläsk. Cerise viner kommer från områden med måttligt till svalt klimat.
Aromer Jordgubbar, körsbär, hallon, rabarber, moreller, lakrits, vanilj och kokos.
Vinområden Piemonte, Veneto, Toscana, Sicilien, Tyskland, Alsace, Loire, Sydafrika, Chile, Kalifornien, Australien och Nya Zeeland.
Druvor & typer Pinot noir, barbera, grenache, valpolicella och sangiovese.

Röda viner

Komplex & elegant
Viner som är komplexa, eleganta och sofistikerade. Deras elegans och komplexitet uppnås antingen på grund av ålder eller kvalitet. Vinerna är oftast av hög kvalitet och har fått den yppersta behandlingen hos producenten. Servera till rätter med vilt och svamp. Röda viner kommer från några av världens mest kända vinområden, där jordmån, tradition och hantverk går upp i en högre nivå.
Aromer Jordgubbar, körsbär, hallon, rabarber, moreller, lakrits, svamp, skogsbotten, kostall, tjära, tobak, torkad frukt, vanilj och kokos.
Vinområden Bourgogne, Piemonte (barolo/barbaresco), Brunello di Montalcino, Chianti, Rioja, Sicilien och Oregon.
Druvor & typer Pinot noir, nebbiolo, sangiovese, tempranillo och nerello mascalese.