Umathum, Blaufränkisch 2019

249.00 kr.

Umathum, Blaufränkisch 2019

Umathum, Blaufränkisch 2019

Vår utvärdering

Vackert och elegant vin baserat på 100% Blaufränkisch, som kanske är Österrikes mest prisade rödvinsdruva. Dess stora potential uppnås särskilt i regionen Burgenland, som denna fräscha, lättkryddade version från Umathum är ett underbart bevis på - ett underbart slankt och strukturerat vin som kan avnjutas kylt på egen hand eller till olika medelfylliga rätter med eller utan kött.

Om produkten

Umathum Blaufränkisch odlas på sluttningar som vetter mot öster i den annars platta östligaste delen av Österrike, med utsikt över den stora, grunda Neusiedlersee med Ungern på andra sidan. Svalkande vindar blåser också upp från sjön på den kalkrika jorden (muschelkalk) med skiffer och småsten ovanpå. Det ger djupa rötter och därför också motstånd mot perioder av torka, vilket i sin tur säkerställer en högre kvalitet på druvorna som annars sköts, vårdas, sorteras och slutligen skördas för hand och tas hem till vingården. Här har must och skinn börjat sin jäsning i öppna jäsningstankar och avslutat den i stora träbehållare. Slutligen har det unga vinet lagrats i två vintrar på använda ekfat innan det förklaras färdigt för tappning och utsläpp.

Det färdiga vinet har alltså en intensiv granatröd färg och ger en doft av mörka bär, inklusive körsbär och vissa björnbär
kompletteras med en mörk kärna av peppar och lite örter samt inslag av kakao och tobak.
På tungan flyter intrycken samman i ett rakt, medelfylligt vin med lätta tanniner, en frisk fruktig syra och allt som allt en tornande dryckesnjutning!

Vi rekommenderar en timmes syresättning innan servering vid 14-16 grader – till exempel till intensiva pastarätter (sa någon ragout?), wienerschnitzel, rotfrukter och fågel.

Serving tips

Fjäderfä
Ljust kött
Pasta & Pizza
Fläskkött

Anbefalinger

Cerise viner

Lätt & fruktig
Viner som är fruktiga och lättdruckna med en frisk syra. Cerise viner har ett feminint och elegant uttryck. Fruktprofilen domineras av röda bär och eventuella inslag från fatlagring. Servera till kraftiga vegetariska rätter, fjäderfä eller fläsk. Cerise viner kommer från områden med måttligt till svalt klimat.
Aromer Jordgubbar, körsbär, hallon, rabarber, moreller, lakrits, vanilj och kokos.
Vinområden Piemonte, Veneto, Toscana, Sicilien, Tyskland, Alsace, Loire, Sydafrika, Chile, Kalifornien, Australien och Nya Zeeland.
Druvor & typer Pinot noir, barbera, grenache, valpolicella och sangiovese.