Storm Wines, Wild Air Sauvignon Blanc 2022

379.00 kr.

Storm Wines, Wild Air Sauvignon Blanc 2022

Storm Wines, Wild Air Sauvignon Blanc 2022

Vår utvärdering

Detta vin är fräscht, krispigt och fylligt. Med färska citrusfrukter, blommor, majsfält och stenar i doften, men på ett inte överaromatiskt sätt.

Om produkten

Inspirerad av de mer texturorienterade exemplaren av Sauvignon Blanc-familjen gör Hannes Storm, i samarbete med vitvinsmästaren Chris Alheit, denna vilda och fatjästa Sauvignon Blanc, som är resultatet av druvor från endast 0,5 hektar vinstockar. Vinrankorna står på den nordost sluttande, ekologiskt odlade vingården Ignis, där de många rundade småstenarna och nedbruten granit tvingar rötterna att söka djupt efter de knappa mängder vatten som under ett antal år har definierat förutsättningarna här i sydligaste hörnet av Sydafrika, knappa 50 km sydost om Kapstaden.

När man producerar vin i denna minimala skala finns det inget som heter maskinskörd eller mekaniska hjälpmedel annat än en traktor för att köra plockskoporna genom raderna. Allt är alltså handplockat och noggrant sorterat på fältet och sedan igen i vingården, där musten efter pressning har tillbringat en dag i sällskap med druvskalen och först därefter hälls den upp på gamla franska ekfat för jäsning. Under renaste möjliga förhållanden har naturens egna jästceller här omvandlat musten till vin och här har den fått stå i tre månader med de sedimenterade jäsresterna för att bygga upp en större kropp och mer motståndskraftig konsistens.

Det färdiga vinet är alltså fräscht, krispigt och fylligt. Med färska citrusfrukter, blommor, majsfält och stenar i doften väcker den uppmärksamhet på ett charmigt men inte överaromatiskt sätt. En del av den "försvunna" aromen som ses i relation till det vi framför allt möter i Nya Zeeland finner vi istället på tungan i form av en saftig och spänstig fruktsyra, en lätt fetma, en djup fruktprofil och en touch av beska i den bästa betydelsen av ordet. Och sedan introducerar den ihållande eftersmaken hela tiden nya, små egenheter att upptäcka.

Wild Air är fortfarande subtil och lätt att njuta av på egen hand, men med ovanstående faktorer i åtanke rekommenderar vi ändå att du serverar den i ett gastronomiskt sammanhang. Det kan vara både till getost och sparris i alla färger samt till vit fisk och skaldjur som legat på pannan eller grillen. Servera även med en krämig, lätt syrlig sås, och njut av den vid ca. 8 grader.

Serving tips

Fet fisk
Ljus fisk
Skaldjur

Anbefalinger

Gröna viner

Frisk & aromatisk
Vin med hög friskhet och spröd syra som kompletteras av en tydlig arombild. Vinerna är lätta, saftiga och passar bra till lätta rätter med fisk, skaldjur och vegetariska alternativ. Gröna viner kommer vanligtvis från svalare vinområden.
Aromer Äpplen, päron, melon, kvitten, passionsfrukt, krusbär, blommor, gräs, vita persikor, vitpeppar, lime, citron och mineraler.
Vinområden Tyskland, Norditalien, Alsace, Loire, Chablis, Rias Baixas, Vinho Verde, Österrike och Chile.
Druvor & typer Riesling, sauvignon blanc, albariño, pinot grigio, pinot blanc, sylvaner, grüner veltliner, chenin blanc (loire) och torrontes.