Rongopai, Pinot Noir 2022

279.00 kr.

Rongopai, Pinot Noir 2022

Rongopai, Pinot Noir 2022

Vår utvärdering

Saftig, allsidig Marlborough Pinot Noir, som trots sitt vänliga pris smakar omisskännligt av Pinot Noir!

Om produkten

Rongopais "easy going" Pinot Noir är vacker och allround på ett sätt som inte ska missförstås. Samtidigt smakar den som bara Pinot Noir kan smaka och därmed är det en ovanligt lovande skapelse inom sin prisklass.

Druvorna bakom vinet kommer från utvalda vingårdar i Marlborough, som skördas vid optimal mognad och jäser i vingården på klassiskt sätt i öppna jäsningskar.

Efter en längre period av utdragen köttfärs ur smak och färg hälls det unga vinet på en blandning av nya och gamla ekfat. Här lagras den i 3-6 månader innan den färdiga blandningen och efterföljande buteljering.

Från glaset dras man nästan ner mot vinets yta av de extroverta jordgubbs- och kryddaromerna, som i bakgrunden möter mörka körsbär, mild rostat bröd, kanel och färsk lerjord. På tungan är vinet mjukt, medelfylligt, lätt och saftigt med en smickrande hallonton i den söta finishen.

Rongopai passar bra till en stekt fläskfilé, svamppaj eller grillad aubergine med tillhörande rotfrukter och champgignon. Eller att njuta på egen hand på terrassen eller var du än kan lockas med ett gott, fräscht glas rött vin.

Vi rekommenderar att den serveras lätt kyld vid 15-17 grader inom 5 år från skördeåret.

Serving tips

Fjäderfä
Mys- & Balkongvin
Ljust kött

Anbefalinger

Cerise viner

Lätt & fruktig
Viner som är fruktiga och lättdruckna med en frisk syra. Cerise viner har ett feminint och elegant uttryck. Fruktprofilen domineras av röda bär och eventuella inslag från fatlagring. Servera till kraftiga vegetariska rätter, fjäderfä eller fläsk. Cerise viner kommer från områden med måttligt till svalt klimat.
Aromer Jordgubbar, körsbär, hallon, rabarber, moreller, lakrits, vanilj och kokos.
Vinområden Piemonte, Veneto, Toscana, Sicilien, Tyskland, Alsace, Loire, Sydafrika, Chile, Kalifornien, Australien och Nya Zeeland.
Druvor & typer Pinot noir, barbera, grenache, valpolicella och sangiovese.