Ramos-Pinto Duas Quintas Reserva 2014

449.00 kr.

Ramos-Pinto Duas Quintas Reserva 2014

Ramos-Pinto Duas Quintas Reserva 2014

Serving tips

Ljust kött
Mörkt kött
Kraftig ost
Vilt

Om produkten

Namnet "Duas Quintas" ("två vingårdar") kommer från det faktum att vinet faktiskt tillverkas av druvor som odlats på två av Ramos Pintos vingårdar. En Quinta de Ervamoira ligger på skifferjord i en höjd av 100 m. Och med ett mycket torrt klimat. Härifrån kommer vinets struktur. Den andra Quinta dos Bons Ares ligger 600 m. Över havet och har granitjord. Klimatet här är kallare och ger vinet friskhet, arom och motståndskraft. Duas Quintas Reserva består av ett urval av de bästa klustren Touriga Nacional, Touriga Franca och Tinta Barroca från båda vingårdarna.

Vinningen i sig är klassisk: En lång jäsning på ståltankar med frekvent omrörning - för att få så mycket extrakt från druvorna som möjligt - följt av en malolaktisk jäsning och en mognad i 14-18 månader på nya, ett och två år gamla små och stora fat av fransk och amerikansk ek. Efter tappning på Quinta dos Bons Ares har vinet mognats ytterligare i 1-2 år i flaska i källaren.

Vinet har en mycket fin, mörk, rubinröd färg och är ovanligt koncentrerade viner. I doften är Duas Quintas Reserva mycket öppen med nyanser av harts och peppar, men också plommon och björnbär och lite vanilj från vistelsen på träfat. I smaken slutar vinet nästan när det börjar, dvs. med mycket frukt och mjukhet och en underbar harmoni mellan sötma och styrka. Det slutar med mörka toner choklad. Prova det med mörka vilträtter, med grillat nötkött eller lamm - helst kokt med medelhavsinspektion, med massor av örter och vitlök - och för starka vita mögelostar.

Anbefalinger

Lila viner

Kraftig & fruktig
Viner med stor intensitet, fruktighet och power. Viner som är mörka och mycket mogna i fruktbilden. Servera de kraftiga och intensiva vinerna med rött kött, kraftiga grytor eller BBQ. Lila viner kommer ofta från områden med mycket sol och värme. Lila starkvin serveras med blåmögelost och chokladdesserter.
Aromer: Svarta vinbär, björnbär, svarta körsbär, plommon, blåbär, söt lakrits, söt tobak, kanderade bär, kaffe, choklad, vanilj och kokos.
Vinområden: Södra Frankrike, Spanien, Portugal, Ribera del Duero, Priorat, södra Italien, Kalifornien, Argentina och Australien.
Druvor & typer: Cabernet sauvignon, merlot, tempranillo, syrah, grenache, primitivo/zinfandel, negroamaro, carmenere och malbec.