Kir Yianni, Naoussa Xinomavro 2017

169.00 kr.

Kir Yianni, Naoussa Xinomavro 2017

Kir Yianni, Naoussa Xinomavro 2017

Om produkten

Detta är bara 2:a upplagan av den senaste Xinomavro från Kir-Yianni som på alla parametrar överglänser den annars utmärkta debutårgången 2015. Med vinerna Ramnista och Kali Riza har Kir-Yianni för länge sedan bevisat att de har ett äventyrligt grepp om Greklands spännande blå nationaldruva och här försöker man jäsa ett vin med lite lägre temperatur genom jäsning vid lite lägre temperatur och en något kortare maceration, jovialt och bredare tilltalande uttryck.

Uppdraget har lyckats utan att kompromissa med finesserna som omger fina Xinomavro, och när Kir-Yianni dessutom valde att marknadsföra vinet till överkomliga priser så blev den första årgången snabbt slut och nere i Grekland var den inte populär som Stellios Boutaris och hans team gjorde. inte välja att följa upp succén med en 2016 års upplaga av vinet. Men som Stellios Boutaris senare sa, "vi måste ta hand om våra framgångar och komma ihåg att inte bli giriga".

Det är frukter från ett 30-tal olika tomter runt om i Naoussa-distriktet med varierande exponering och jordarter och dessutom varierar de rhizomer som valts till Xinomavro-druvan precis som att planteringstätheten också varierar beroende på vad som var på modet (hur stora maskinerna var ) kl. tiden då de 15-60 år gamla vinstockarna sattes i jorden. Med andra ord en mosaik av möjligheter som måste bytas ut mot en helhet i källaren.

Skörda för hand och på vingården sorteras frukten innan alla stjälkar tas bort och druvorna krossas. därefter genomgår musten/massan en kall blötläggning vid 8-10 grader i 5-8 dagar innan temperaturen höjs och jäsningen utan främmande jäststammar sakta startar i rostfritt stål och öppna betongtankar. Den sista cuvéen sys ihop tidigt på våren och får sedan mogna i 18 månader till 75 % på små 225 liters franska och amerikanska fat (25 % nya) medan resten mognar på lite större använda 500 liters fat tills en lätt filtrering och buteljering.

Ett trevligt aromatiskt och saftigt vin med milda tanniner som inte skrämmer bort någon, och därför ett riktigt bra ställe att börja om du vill bli god vän med druvan Xinomavro. Men även ett vin som etablerade Xinomavro-aficionados borde få bäring. Druvans frukt och finess är intakt och vinet är en studie av hur man med ett lyhört källararbete kan skapa ett brett tilltalande uttryck med en druva som likt Nebbiolo annars ofta inte är för noviser.

Serving tips

Fjäderfä
Fjäderfä på grillen
Ljust kött
Viltfågel

Anbefalinger

Röda viner

Komplex & elegant
Viner som är komplexa, eleganta och sofistikerade. Deras elegans och komplexitet uppnås antingen på grund av ålder eller kvalitet. Vinerna är oftast av hög kvalitet och har fått den yppersta behandlingen hos producenten. Servera till rätter med vilt och svamp. Röda viner kommer från några av världens mest kända vinområden, där jordmån, tradition och hantverk går upp i en högre nivå.
Aromer Jordgubbar, körsbär, hallon, rabarber, moreller, lakrits, svamp, skogsbotten, kostall, tjära, tobak, torkad frukt, vanilj och kokos.
Vinområden Bourgogne, Piemonte (barolo/barbaresco), Brunello di Montalcino, Chianti, Rioja, Sicilien och Oregon.
Druvor & typer Pinot noir, nebbiolo, sangiovese, tempranillo och nerello mascalese.