category label Prissänkt

Smaklåda - Vitvins ABC

449.00 kr
Ord. pris 507.00 kr
Delivery Leverans hem till dörren
price guarantee Trygg E-Handel
trust pilot Trustpilot

Omdömen

4.0
1 anmeldelser
0
1
0
0
0

Om produkten

Vilken typ av vittvin finns det, vad tycker jag om och vilka viner passar till maten?

Det finns naturligtvis ett hav av olika gröna druvor och ännu mer olika typer av vin. Vi har dock försökt göra en "Hvidvins ABC" där du hittar 3 typiska vita viner på 3 av de mest kända gröna druvvarianterna i världen. Chardonnay, Riesling och Sauvignon Blanc.Riesling finns i många variationer och det kallas en aromatisk druvsort. Den finns i båda torra utgåvorna - representerad av en Riesling från Franken - men det kan också ge viner med lätt eller mycket sötma, beroende på var den odlas och hur den tillverkas. Gemensamt har emellertid Riesling alltid har hög syra. Riesling luktar ofta av stenfrukt, våt sten och kan så småningom utveckla en lätt fotogendoft.Sauvignon Blanc, är som Riesling, en aromatisk vinstockssort med medium till hög syra. Den odlas överallt i världen, men producerar de bästa resultaten i ett kallare klimat, som Loire och i detta fall Nya Zeeland. Sauvignon Blanc doftar typiskt av tomatstjälk, fläderblom och nyklippt gräs.Chardonnay har många ansikten. I detta fall är en av de mer välbekanta ansiktena; fatlagrad bourgogne. Chardonnay och speciellt de fatlagrade versionerna, känns lite bredare i munnen med mer mun och fetma. Den aromatiska profilen kan variera från hela mineraliskaviner till ett mer tropiskt uttryck, med andra ord, Chardonnay kan ha många ansikten.

Gröna viner

Frisk & aromatisk
Vin med hög friskhet och spröd syra som kompletteras av en tydlig arombild. Vinerna är lätta, saftiga och passar bra till lätta rätter med fisk, skaldjur och vegetariska alternativ. Gröna viner kommer vanligtvis från svalare vinområden.
Aromer: Äpplen, päron, melon, kvitten, passionsfrukt, krusbär, blommor, gräs, vita persikor, vitpeppar, lime, citron och mineraler.
Vinområden: Tyskland, Norditalien, Alsace, Loire, Chablis, Rias Baixas, Vinho Verde, Österrike och Chile.
Druvor & typer: Riesling, sauvignon blanc, albariño, pinot grigio, pinot blanc, sylvaner, grüner veltliner, chenin blanc (loire) och torrontes.

Gula viner

Krämig & krispig
Viner med en krämig munkänsla och frisk bakomliggande syra. En arombild som domineras av mogna och gyllene frukter och inslag av fatlagring. Ofta viner i den högre kvalitetsklassen. Vinerna serveras till krämiga rätter med fisk eller fjäderfä. Gula viner kommer vanligtvis från svalare vinområden.
Aromer: Gula äpplen, ananas, mango, mogna persikor, citronskal, äppelpaj, apelsiner, smör, yoghurt, nötter, brioche och vanilj.
Vinområden: Bourgogne, Champagne, Oregon, Nya Zeeland, Sydafrika, Washington och Norditalien.
Druvor & typer: Chardonnay (fatlagrad), albariño, pinot gris och chenin blanc (Sydafrika).

Andra populära produkter