Don PX, Convento Seleccion 1968

2,249.00 kr.

Don PX, Convento Seleccion 1968

Point
94
Wine Advocate

Don PX, Convento Seleccion 1968

Vår utvärdering

Producenten Toro Albalá, som sin specialitet, måste arbeta med den gröna PX-druvan, som sätter sin oföränderliga karaktär på detta mästerverk. Sedan hösten 1968 har vinet stigit ca. 47 år på amerikanska ekfat. Vid den tiden uppnås en koncentration av allt, och den kryddiga, komplexa aromen, överväldigande sötma, imponerande vägningssyra och slutlig eftersmak pratar därför klart språk! Samtidigt lyftas allt av en konstig, nästan flytande ljushet som är svår att beskriva men helt enkelt måste upplevas!

Om produkten

Pedro Ximénez - Daily Talk PX - används över hela Spanien för att uppnå söta viner med förvånande koncentration och sötma. Den mest kända är kanske druvan för att bidra med sötma till "Cream Sherry", men i praktiken tillverkas de bästa exemplen i bergsområden som här i Córdoba-provinsen, där druvorna utsätts för större temperaturfluktuationer och behåller mer av sin naturliga fruktsyra.Producenten Toro Albalá, som sin specialitet, måste arbeta med den gröna PX-druvan, som sätter sin oföränderliga karaktär på detta mästerverk. Sedan hösten 1968 har vinet stigit ca. 47 år på amerikanska ekfat. Vid den tiden uppnås en koncentration av allt, och den kryddiga, komplexa aromen, överväldigande sötma, imponerande vägningssyra och slutlig eftersmak pratar därför klart språk! Samtidigt lyftas allt av en konstig, nästan flytande ljushet som är svår att beskriva men helt enkelt måste upplevas!Njut av denna fantastiska exemplar av ett PX-vin för lagrad mögelost, ren vaniljglass av hög kvalitet eller kanske väldigt snart ensam, där de otaliga intryck är så rika en upplevelse i sig.

Serving tips

Söta desserter
Kraftig ost

Anbefalinger

Bruna viner

Komplex & intensiv
Viner med stor intensitet, djup och komplexitet. Vinerna har många lager i sin arombild och en kombination av kraft och komplexitet som uppnås på grund av ålder eller lagringstid på fat. Servera till kraftiga rätter med nötkött, lamm eller fläsk. Bruna viner kommer från hela världen och är ofta det yppersta som vinmakarna kan uppnå. Bruna starkvin passar bra till ostbrickan eller kraftiga desserter.
Aromer Svarta vinbär, björnbär, svarta körsbär, plommon, blåbär, peppar, tobak, kaffe, skogsbotten, stall, blod, rök, choklad, vanilj och kokos.
Vinområden Bordeaux, Sydrhône, Nordrhône, Rioja, Ribera del Duero, Amarone, Australien och Kalifornien
Druvor & typer Syrah, cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc och tempranillo.