Domaine Tinel Blondelet, Pouilly-Fumé 2022

319.00 kr.

Domaine Tinel Blondelet, Pouilly-Fumé 2022

Domaine Tinel Blondelet, Pouilly-Fumé 2022

Vår utvärdering

Resultatet är ett härligt vin med en blommande doft av krusbär, honungsmelon, en hint av passionsfrukt och nyklippt gräs. Fyllig för typen, men ändå krispigt smakande med citrus, lime, sparris, fläderblom och gult plommon, samt en lätt kritig ton i bakgrunden som accentuerar fräschören.

Prova med rökt lax med pepparrot, dill och avokado eller lättare rätter med vit fisk, ångad spenat och vattenkrassesås.

Om produkten

Annick Tinel är tydlig i spottet när hon säger: "Jag drivs av viljan att bevara mina viners typiska karaktär, reflekterande deras ursprung och terroirer", och vid det här laget har hon så många årgångar under bältet att hennes viner tala för sig själva.

Det är erkännande och bekräftelse som träffar ens sinnen när man smakar på hennes portfölj av välgjorda vita viner, med början i denna parning, som i juli 2023 var ett av de 5 viner Fiona Beckett valde att presentera i en artikel i The Guardian, där hon hyllade om den skepsis som någon kan ha mot druvan."Fem viner att bli kär i" var artikelns rubrik och vinet fick följande ord på vägen: "Pukka pouilly fumé som påminner dig om den fantastiska elegansen hos denna druva kl. dess bästa”.

Vinet, som marknadsförs i Frankrike under namnet Génetin (som åtminstone sedan 1600-talet i och runt Pouilly Sur Loire har varit ett smeknamn för druvan Sauvignon Blanc), är baserat på frukt från små odlingar runt Pouilly Sur Loire och den grannstaden Saint-Andelain. Sammanlagt 3,8 ha. med upp till 35 år gamla vinstockar som alla står i Calcaires de Villiers, som är kalksten rik på fossiler som går tillbaka till Kimmeridgian-perioden för 150 miljoner år sedan. för flera år sedan.

Skörden är mekanisk och hela klasarna pressas direkt de kommer till vingården, där musten får stå kallt och sätta sig (sedimentfälla) ett dygn innan den jäser till vin med regelbunden omrörning i termoreglerade rostfria tankar, varefter den mognar med jästresterna utan malolaktisk jäsning i 7 månader innan en lätt filtrering och buteljering.

Serving tips

Fet fisk
Ljus fisk
Skaldjur

Anbefalinger

Gröna viner

Frisk & aromatisk
Vin med hög friskhet och spröd syra som kompletteras av en tydlig arombild. Vinerna är lätta, saftiga och passar bra till lätta rätter med fisk, skaldjur och vegetariska alternativ. Gröna viner kommer vanligtvis från svalare vinområden.
Aromer Äpplen, päron, melon, kvitten, passionsfrukt, krusbär, blommor, gräs, vita persikor, vitpeppar, lime, citron och mineraler.
Vinområden Tyskland, Norditalien, Alsace, Loire, Chablis, Rias Baixas, Vinho Verde, Österrike och Chile.
Druvor & typer Riesling, sauvignon blanc, albariño, pinot grigio, pinot blanc, sylvaner, grüner veltliner, chenin blanc (loire) och torrontes.