Domaine Mann, French Beaches Femme Fatale 3 NV

449.00 kr.

Domaine Mann, French Beaches Femme Fatale 3 NV

category label Eko

Domaine Mann, French Beaches Femme Fatale 3 NV

Om produkten

Det här är en av blommorna vi har plockat i trädgården hos den franske naturvinsentusiasten och ambassadören Christophe Kaczmarek. Genom olika varumärken - bland annat "Franska stränder" - har han de senaste åren lanserat en rad okonventionella, ja man kanske skulle kunna kalla dem äventyrliga viner, vilket har gjort honom till lite av en ikon bland dem som hyllar naturviner utan eller minimal tillsats av svavel.

Christophe Kaczmarek äger inga vingårdar och har inga planer på att bli vinmakare. Han är "bara" en entreprenör som har alla franska vinproducerande regioner som sin lekplats, och i samarbete med unga vinmakare, som alla hyllar minimal manipulation, trollar han fram en rad olika viner varje år.

Han hyllar mångfalden och är glad över att vissa av vinerna bara produceras en gång och därmed förblir en sommarflört för de som lyckats smaka dem. Men Christophe har också etablerat nära vänskap med några av producenterna och det har gjort att vi nu börjar se nya årgångar av några av de mest framgångsrika projekten.

En av dem är denna Femme Fatale 2, där vi dras av en kyssberedd mun som skulle tillhöra flickvännen till den unge vigneronen Sébastien Mann från Alsace, som efter att han kommit hem till gården får leka och provocera med en del av frukten från familjens mer än 40 ekologiska och biodynamiska tomter runt den underbara medeltida staden Eguisheim.

Vinet tillhör den så kallade "Equinox Range", där man strävar efter att pussla ihop den avslutande cuvéen antingen vid vår- eller höstdagjämningen. Den första Femme Fatale var ren Gewürztraminer, som uteslutande förvandlades till stålvin, men här i Take 2 är det en samtidig skörd av Pinot Gris, Traminer och Sylvaner (en så kallad fieldblend) från i genomsnitt 50 år gamla vinstockar på en singel lieu-dit kallad "Ortel" strax nedanför Grand Cru Pfersigberg.

Skörden är manuell med en putsning av klasarna uppe i vingården och nere på vingården, 60% av stjälkarna tas bort innan jäsning utan främmande jäststammar i 3 veckor med skal och kärnor som om det vore ett rött vin. Vinet pressas sedan innan det får mogna i 6 månader på använda fat mot en buteljering som sker utan klarning och filtrering och med mycket kontrollerad tillsats av svavel.

Resultatet är ett disigt apelsinvin med en härligt aromatisk och rikt nyanserad profil. Blommande med pirrande toner av apelsinskal, torkade fikon och söta kryddor för näsan som leder till fin fyllighet och magnifik saftighet i munnen. Rund, insisterande på det där "jag är jävligt "mitt eget" sätt.

Serving tips

Aperitif
Skaldjur
Sushi

Anbefalinger

Gröna viner

Frisk & aromatisk
Vin med hög friskhet och spröd syra som kompletteras av en tydlig arombild. Vinerna är lätta, saftiga och passar bra till lätta rätter med fisk, skaldjur och vegetariska alternativ. Gröna viner kommer vanligtvis från svalare vinområden.
Aromer Äpplen, päron, melon, kvitten, passionsfrukt, krusbär, blommor, gräs, vita persikor, vitpeppar, lime, citron och mineraler.
Vinområden Tyskland, Norditalien, Alsace, Loire, Chablis, Rias Baixas, Vinho Verde, Österrike och Chile.
Druvor & typer Riesling, sauvignon blanc, albariño, pinot grigio, pinot blanc, sylvaner, grüner veltliner, chenin blanc (loire) och torrontes.

Orange viner

Fet & fyllig
Viner med en mjuk och krämig munkänsla och överdådig stil där syran är låg och friskheten sekundär. Fet, krämig, vulgär, tropisk och mogen i stilen. Servera vinerna med fisk- och fjäderfärätter med grädde/smörbaserade såser. Orange viner kommer vanligtvis från vinområden med mycket sol och värme.
Aromer Ananas, mango, banan, persikor, mandariner, gula äpplen, citroner, majs, vanilj, kokos, smör och yoghurt.
Vinområden Kalifornien, Australien, Syditalien och Spanien.
Druvor & typer Chardonnay, malvasia och viognier.