Clos Henri, Estate Sauvignon Blanc, Marlborough 2022

249.00 kr.

Clos Henri, Estate Sauvignon Blanc, Marlborough 2022

category label Eko
Point
92
James Suckling
Point
91
Wine Enthusiast

Clos Henri, Estate Sauvignon Blanc, Marlborough 2022

Om produkten

Clos Henris öppningsnummer heter Petit Clos, och redan här demonstreras det mästerligt att Sauvignon Blanc är en druva som kan bemästras till perfektion – på både norra och södra halvklotet. Druvorna kommer från husets yngre vinstockar, med en ålder mellan 3 och 5 år, och en odlingshöjd mellan 85 och 150 meter över havet. Produktionsmässigt är det återigen de temperaturreglerade rostfria tankarna som tagits i bruk, med tre månaders lagring på sin jästfällning efter avslutad jäsning, med enkla omrörningar för att runda av vinet och ge det textur. Resultatet är ett vin med underliggande krita- och flinttoner, klassisk, fyllig Sauvignon Blanc-frukt med krusbär, citrusfrukt och grönpeppar, hållen i perfekt balans av en fin syra. Vinet kombinerar den gamla världens elegans och elegans på finaste sätt, tillsammans med den nya världens frukt och tyngd.

Serving tips

Ljus fisk
Mys- & Balkongvin
Skaldjur

Anbefalinger

Gröna viner

Frisk & aromatisk
Vin med hög friskhet och spröd syra som kompletteras av en tydlig arombild. Vinerna är lätta, saftiga och passar bra till lätta rätter med fisk, skaldjur och vegetariska alternativ. Gröna viner kommer vanligtvis från svalare vinområden.
Aromer Äpplen, päron, melon, kvitten, passionsfrukt, krusbär, blommor, gräs, vita persikor, vitpeppar, lime, citron och mineraler.
Vinområden Tyskland, Norditalien, Alsace, Loire, Chablis, Rias Baixas, Vinho Verde, Österrike och Chile.
Druvor & typer Riesling, sauvignon blanc, albariño, pinot grigio, pinot blanc, sylvaner, grüner veltliner, chenin blanc (loire) och torrontes.