Chateau Bonalgue Pomerol 2017

599.00 kr.

Chateau Bonalgue Pomerol 2017

Chateau Bonalgue Pomerol 2017

Vår utvärdering

Ett särpräglat matvin som bör få en snurra i en karaff innan servering om det ska avnjutas innan sitt 5:e år. Testa till exempel tillsammans med en ung skogsduva i rött vin med svarta vinbär, murklor och bränd lök.

Om produkten

Château Bonalgue, som har sina 9 ha. på sand, grus och lera strax nordost om Libourne, brukade innehålla både Cabernet Franc och Cabernet Sauvignon, men det är över nu. Vinrankorna rivs upp och ersätts med Merlot för, som Jean Baptiste Audy uttrycker det: "vi måste respektera att Merlot är den druva som ger oss de bästa vinerna i Pomerol".

I den annars lite utmanande årgången 2017 är uttrycket återigen en triumf för druvsorten och urvalet av andra druvsorter ser ut som ett rent geni. Vi har i alla fall inte tidigare upplevt en så övertygande prestation från detta slott 3 år i rad, och vi har alltid importerat vinet för en liten mänsklig ålder!

Här finns lager av mogna plommon och körsbär som blandas med vitpeppar, svart te, salvia och kakao och till det läggs aromerna från faten i form av välintegrerade toner av rostat trä och vanilj. Fyllig och aromatisk och med härliga tanniner som tillför friskhet till alla kryddiga inslag och inte minst bidrar med en lång, parfymerad finish. Helt enkelt fläskigt och fokuserat på en gång. Precis som äkta Pomerol i de stora årgångarna ska vara.

Druvorna sorteras på skakbord när de kommer till källaren och förvandlas sedan till vin i 13 temperaturkontrollerade rostfria tankar. Vinet mognar sedan på fat i 16-18 månader, beroende på vilket skifte druvorna skördas från. Hälften av faten är nya varje år, och det är med andra ord ett helt klassiskt upplägg som liknar det vi upplever på de mest kända och dyra vingårdarna i Pomerol. Ett tillvägagångssätt som har gjort att Château Bonalgue alltid finns på The Wine Cellar Insiders lista över de bästa köpen i Bordeaux. Den så kallade Bordeaux Value Wine Guide.

Serving tips

Biff på grillen
Ljust kött
Mörkt kött
Vilt
Viltfågel

Anbefalinger

Röda viner

Komplex & elegant
Viner som är komplexa, eleganta och sofistikerade. Deras elegans och komplexitet uppnås antingen på grund av ålder eller kvalitet. Vinerna är oftast av hög kvalitet och har fått den yppersta behandlingen hos producenten. Servera till rätter med vilt och svamp. Röda viner kommer från några av världens mest kända vinområden, där jordmån, tradition och hantverk går upp i en högre nivå.
Aromer Jordgubbar, körsbär, hallon, rabarber, moreller, lakrits, svamp, skogsbotten, kostall, tjära, tobak, torkad frukt, vanilj och kokos.
Vinområden Bourgogne, Piemonte (barolo/barbaresco), Brunello di Montalcino, Chianti, Rioja, Sicilien och Oregon.
Druvor & typer Pinot noir, nebbiolo, sangiovese, tempranillo och nerello mascalese.