Bodegas Zifar, Ribera del Duero Senda de Los Olivos Roble 2020

199.00 kr.

Bodegas Zifar, Ribera del Duero Senda de Los Olivos Roble 2020

Bodegas Zifar, Ribera del Duero Senda de Los Olivos Roble 2020

Vår utvärdering

En härligt saftig och ändå lite distinkt Ribera del Duero, där de 3 månaderna i faten knappt märks. Nästan som morrhår som tillför dämpad värme och glöd till bluesmusiken, och som bara saknas när de inte längre finns där. Det är de mörka bären, lakritsen och jäsningens sötma som dominerar näsan och i munnen är vinet fylligt, aromatiskt och välstrukturerat, men också så markerat att det drar nytta av att snurra i en karaff innan det hälls upp. .

Därefter är det en väl lämpad allround till de härliga spanska skinkorna, korvarna och ostarna och i Spanien är det ofta även viner med denna profil som kommer på bordet när den stora pannan med paella får fritt spelrum. Även när musslor och skaldjur bjuds på pannan.

Om produkten

Denna Senda de los Olivos Tinto Roble producerades först i årgången 2018 i Bodegas Zifars strävan efter mer frukt och större omedelbar drickbarhet, och redan hösten 2019 följde belöningen från Spaniens ledande vinguide Guia Peñin. Vinet lämnade med 91 poäng, vilket är nära maxvärdet för en Ribera del Duero Roble i Guiden.

Det här är frukt från en blandning av ägda och hyrda högt belägna tomter med 35-45 år gamla vinstockar runt Pesquera del Duero. Skörden är manuell, med omhändertagande av klasarna redan under plockningen och druvorna körs ner till Bodega i centrala Peñafiel i små plastlådor med max 10 kg. i varje. Alla stjälkar tas bort innan druvorna landar i kylda rostfria jäsningstankar, där de får förbereda sig för den alkoholhaltiga jäsningen, som sedan sker nästan utan ingrepp, under en vecka med flera dagliga överpumpningar av musten som samlas på botten av druvorna. tankar. Efter detta väntar man på att den malolaktiska jäsningen ska vara väl över, varefter vinet lagras på begagnade franska fat och redan 3 månader senare blandas och buteljeras den slutliga cuvéen, varefter vinet släpps till försäljning i juni 2021.

Serving tips

Biff på grillen
Ljust kött
Mörkt kött

Anbefalinger

Lila viner

Kraftig & fruktig
Viner med stor intensitet, fruktighet och power. Viner som är mörka och mycket mogna i fruktbilden. Servera de kraftiga och intensiva vinerna med rött kött, kraftiga grytor eller BBQ. Lila viner kommer ofta från områden med mycket sol och värme. Lila starkvin serveras med blåmögelost och chokladdesserter.
Aromer Svarta vinbär, björnbär, svarta körsbär, plommon, blåbär, söt lakrits, söt tobak, kanderade bär, kaffe, choklad, vanilj och kokos.
Vinområden Södra Frankrike, Spanien, Portugal, Ribera del Duero, Priorat, södra Italien, Kalifornien, Argentina och Australien.
Druvor & typer Cabernet sauvignon, merlot, tempranillo, syrah, grenache, primitivo/zinfandel, negroamaro, carmenere och malbec.