Attis, Sitta Orangevin Maceración 2022

349.00 kr.

Attis, Sitta Orangevin Maceración 2022

Attis, Sitta Orangevin Maceración 2022

Serving tips

Fet fisk
Ljus fisk
Skaldjur

Vår utvärdering

Sitta är vad som händer när man både språkligt och produktionsmässigt behandlar sitt vin 'omvänt' mot det mer klassiska vita vinet från Attis. Om resultatet blir ett apelsinvin eller bara ett vitt vin beror på ögonen som ser. Under alla omständigheter har den en rikare struktur, men mer orange färg och dessutom en mer exotisk arom än Attis övriga Albariño-viner!

Om produkten

Sitta är vad som händer när man både språkligt och produktionsmässigt behandlar sitt vin 'omvänt' mot det mer klassiska vita vinet från Attis. Om resultatet blir ett apelsinvin eller bara ett vitt vin beror på ögonen som ser. Under alla omständigheter har den en rikare struktur, men mer orange färg och dessutom en mer exotisk arom än Attis övriga Albariño-viner!

Vinifiering
Som i rosé och rött vin – men med den gröna Albariño i huvudrollen – får Sitta sin distinkta identitet under jäsningsprocessen, där kontakten med druvskalen tillför fyllighet och en touch av tannin till vinet. Lagring har sedan skett i ståltankar och vinet filtreras slutligen försiktigt innan det buteljeras.

Doft och smak
Sett på apelsinvinspektrumet är Sitta ett medelfylligt men ändå elegant och saftigt vin, där färska citrusblommor, ananas, citron och persika möter apelsinskal, bakad kola och honung från hudkontakt och åldrande.

På tungan har vinet ändå en bredare konsistens och fina, lätt bittra tanniner, som tillsammans med Albariños klassiska krispiga syra och saftiga eftersmak lyckas utmana smaklökarna utan att direkt provocera.

Serveringsförslag
Med denna extra struktur har Sitta sina största stunder i sällskap med mat – både fisk och kött från stekpannan eller grillen – men gillar även rätter med en mer exotisk twist som marockanska grytor, etiopisk injera eller koreansk med jäst kim- chi. Njut också av det eller lagrade ostar - välkommen!

Vi rekommenderar servering vid 10-12 grader inom de första 6-7 åren av vinets liv

Anbefalinger

Gröna viner

Frisk & aromatisk
Vin med hög friskhet och spröd syra som kompletteras av en tydlig arombild. Vinerna är lätta, saftiga och passar bra till lätta rätter med fisk, skaldjur och vegetariska alternativ. Gröna viner kommer vanligtvis från svalare vinområden.
Aromer: Äpplen, päron, melon, kvitten, passionsfrukt, krusbär, blommor, gräs, vita persikor, vitpeppar, lime, citron och mineraler.
Vinområden: Tyskland, Norditalien, Alsace, Loire, Chablis, Rias Baixas, Vinho Verde, Österrike och Chile.
Druvor & typer: Riesling, sauvignon blanc, albariño, pinot grigio, pinot blanc, sylvaner, grüner veltliner, chenin blanc (loire) och torrontes.

Orange viner

Fet & fyllig
Viner med en mjuk och krämig munkänsla och överdådig stil där syran är låg och friskheten sekundär. Fet, krämig, vulgär, tropisk och mogen i stilen. Servera vinerna med fisk- och fjäderfärätter med grädde/smörbaserade såser. Orange viner kommer vanligtvis från vinområden med mycket sol och värme.
Aromer: Ananas, mango, banan, persikor, mandariner, gula äpplen, citroner, majs, vanilj, kokos, smör och yoghurt.
Vinområden: Kalifornien, Australien, Syditalien och Spanien.
Druvor & typer: Chardonnay, malvasia och viognier.