Akemi Bianco Viura 2020

199.00 kr.

Akemi Bianco Viura 2020

Akemi Bianco Viura 2020

Om produkten

Världen - så vitt vi vet - det enda vita vinet som är designat helt för att serveras till sushi - och som klarar av att hålla vatten hela vägen in i landet!

Etiketten är tryckt på rispapper och flaskan ser ut som en Sake. Det är dock för dess smak som vi och vår ätstörning var övertygade om dess förmåga. Ja se själv här...

Felix Jiménez ’1-stjärniga Michelinrestaurang, Kiro Sushi, har utsetts till den bästa sushirestaurangen utanför Japan. Restaurangen ligger mitt i vinälskande La Rioja och då skulle man annars kunna tro att källaren rymde en flaska vin eller två, men nej: Först när Felix slog sig ihop med den prisbelönte Rioja-producenten, Bodegas Ontañón , lyckades han skapa ett vitt vin som kan utmana grundsmakerna i det japanska köket. Det till en sådan grad att Akemi Viura idag är det enda vinet som Felix Jiménez serverar till sin sushi på sin restaurang.

Akemi, som betyder "vacker gryning", är väsentligen diskret och ändå komplext sammansatt av den lokala, gröna Viura-druvan från 35-åriga ekologiska vinstockar i Rioja Oriental.

Druvorna är handskördade, och både jästtyper och temperaturer experimenteras för att styra utvecklingen i önskad riktning inför nästa steg: Sex månaders lagring på ca. ett år gammalt amerikanskt ekfat, som inbjuder med smak och karaktär utan att springa iväg med huvudrollen.

Elegant och unikt, det färdiga vinet framträder alltså de första associationerna i riktning mot sake i form av vin, innan toner av soja och jäst ersätts av blommor, citrus och även mer tropisk frukt. På tungan står den lite salt och livlig med en medel, mild syra och en rak, medelfyllig kropp. Och så avslutas det annars med grapefrukt, vanilj och peppar i bästa kryddiga Rioja-stil – men med japansk kontrollerad artighet förstås.

Servera Akemi svalt men helst inte för kallt. Prova med ca. 10 grader, och smaka till klassikerna i det japanska köket såväl som till andra asiatiska rätter, där soja snarare än chili dominerar smaken.

Serving tips

Aperitif
Ljus fisk
Skaldjur
Sushi

Anbefalinger

Gröna viner

Frisk & aromatisk
Vin med hög friskhet och spröd syra som kompletteras av en tydlig arombild. Vinerna är lätta, saftiga och passar bra till lätta rätter med fisk, skaldjur och vegetariska alternativ. Gröna viner kommer vanligtvis från svalare vinområden.
Aromer Äpplen, päron, melon, kvitten, passionsfrukt, krusbär, blommor, gräs, vita persikor, vitpeppar, lime, citron och mineraler.
Vinområden Tyskland, Norditalien, Alsace, Loire, Chablis, Rias Baixas, Vinho Verde, Österrike och Chile.
Druvor & typer Riesling, sauvignon blanc, albariño, pinot grigio, pinot blanc, sylvaner, grüner veltliner, chenin blanc (loire) och torrontes.