Vinhos Barbeito, Madeira Boal 10 Years Old

499.00 kr.

Vinhos Barbeito, Madeira Boal 10 Years Old

Vinhos Barbeito, Madeira Boal 10 Years Old

Vår utvärdering

Resultatet är ett vin som hälls upp med en vacker orange nyans (vilket har uppnåtts utan tillsats av karamell och andra kemikalier). Den öppnar med milda aromer av inlagd aprikos, honung, lavendel och hasselnötter, som snart förenar sig med några djupare lager av nyklippt gräs, exotisk peppar och ingefära. Fyllig, men inte våldsamt reducerande på grund av en fint slagen underliggande syra, som tillför en befriande fräschör till vinet.

En Madeira som, som denna, inte kan avgöra om den ska vara halvtorr eller halvsöt är ett utmärkt men tyvärr också något förbisett aperitifalternativ. Mogna fasta ostar är dess hemmagräs och är du utrustad med ett öppet sinne kan det också vara spännande att låta den leka med sötman i enkla serveringar med grillade eller rostade skaldjur.

Om produkten

Detta vin från de olika varianterna av Boal-druvan är en utmärkt introduktion till den halvsöta, eller kanske snarare halvtorra sidan av Vinhos Barbeitos spännande och högprofilerade universum av Madeiraviner. Det kan smakas att Barbeitos vinmakare med det imponerande namnet Ricardo Diogo Vasconcelos de Freitas verkligen har förmågan och medlen att söka efter det ultimata uttrycket.

Druvorna skördas från olika tomter runt Campanário, Estreito da Calheta och Prazeres, där olika familjer, några i 6:e och 7:e generationen, tar hand om och vårdar vinstockarna. Druvorna körs ner till vingården på små lastbilar där de pressas och påbörjar sin jäsning i rostfritt stål. Jäsningen stoppas med druvsprit när restsockret närmar sig 90g per liter och sedan mognar vinet på gamla 300-700 liters franska fat på Canteiro-vis (d.v.s. utan konstgjord uppvärmning för att påskynda utvecklingen).

Denna Boal mognar uteslutande i lagret som heter "O armazém C". Här svänger temperaturen knappt med årstiderna och det gör att vinerna på faten verkar exceptionellt fräscha när de efter 10, 12 och ibland 14 år sätts ihop, filtreras och buteljeras.

Serving tips

Aperitif
Friska desserter
Frukt & Nötter
Skaldjur

Anbefalinger

Bruna viner

Komplex & intensiv
Viner med stor intensitet, djup och komplexitet. Vinerna har många lager i sin arombild och en kombination av kraft och komplexitet som uppnås på grund av ålder eller lagringstid på fat. Servera till kraftiga rätter med nötkött, lamm eller fläsk. Bruna viner kommer från hela världen och är ofta det yppersta som vinmakarna kan uppnå. Bruna starkvin passar bra till ostbrickan eller kraftiga desserter.
Aromer Svarta vinbär, björnbär, svarta körsbär, plommon, blåbär, peppar, tobak, kaffe, skogsbotten, stall, blod, rök, choklad, vanilj och kokos.
Vinområden Bordeaux, Sydrhône, Nordrhône, Rioja, Ribera del Duero, Amarone, Australien och Kalifornien
Druvor & typer Syrah, cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc och tempranillo.

Rosa viner

Fruktig & söt
Viner med en söt och mogen fruktprofil. Vinerna domineras av den sötma som omsluter vinet och som gör det passande till desserter eller aperitif. Rosa viner definieras av deras sockerhalt och kan därför komma från hela världen. Rosa viner kan komma från hela världen eftersom det som definierar dem är deras restsockerhalt.
Aromer Honung, mogna tropiska frukter och blommor.
Vinområden Hela världen.
Druvor & typer Gewurztraminer, Riesling och Muscat.