Whisky

Letar du efter en fin whisky eller whiskey? Vi har ett stort urval av kvalitetswhisk(e)y från flera länder världen över. 

Fin whisky eller fin whiskey

Stavningen varierar men whiskey används främst på Irland och i USA medan whisky används i så gott som resten av världen. Den amerikanska whiskeyn går vanligtvis under benämningen Bourbon eller Rye, medan den skotska whiskyn går under Scotch.

All whisky är ett destillat på spannmål som lagras på fat, oavsett var den produceras. Men spannmålen varierar och det finns flertal fatlagringsmetoder. De olika produktionsprocesserna visar på en stor variation i whiskyns värld.

Vi erbjuder därför ett brett sortiment av fin whisky med stor variation av stil, smak och pris. Vi har exempelvis Blended Whisky, Single Malt Whisky, Bourbon Whiskey och Rye Whiskey. Om du saknar en fin whisky i vårt spritsortiment är du alltid välkommen att kontakta oss på info@vildmedvin.se. Så ska vi se över möjligheten att beställa hem den whiskyn du söker.

Visste du att….

- Ordet whisky härstammar från iriskans uisce beatha, vilket betyder livets vatten.
- Whisky har existerat i över 1000 år och blev först skapat av munkar och forskare på 1100-talet, som destillerade jäst juice från grodda korn, som blev till livets vatten.
- Sveriges första whisky skapades i Mölndal på 1880-talet.
- Internationella whiskydagen (World Whisky Day) firas årligen en lördag mitten av maj.
- Whiskyn är till en början genomskinlig och får sin färg genom den långa lagringen på ekfat.
- De flesta förbinder whisky med de gyllene dropparna från Skottland – Skotsk Whiskey, där de mest efterfrågade avtappningarna kommer från.
- 4 % av all whisky som lagras på ekfat dunstar bort, vilket kallas för Angel’s Share.
- Mark Twain var inte bara en författare utan även en whiskyfantast. Han ligger bakom det världskända och omtalade whiskycitatet: "Too much of anything is bad, but too much of good whiskey is barely enough."
- 2019 såldes ett whiskyfat (The Macallan) för 5,4 miljoner kronor på en auktion i Hong Kong. Det är fin whisky när den är som bäst.

Till dig som ofta ställer dig frågan "Hur tillverkas whisky?" eller om du vill veta hur länge whisky håller sig, eller vill veta mer om vad blended whisky egentligen är, så har vi besvarat alla dina frågor nedan. Om du har fler frågor om whisky, så kan du alltid kontakta oss så hjälper våra experter dig. 

Hur tillverkas whisky?

Hur gör man whisky? Whisky framställs av fermenterad korn, råg, vete eller majs som sedan destilleras. Tillverkningsprocessen för whisky har mycket gemensamt med ölbryggning, men avslutas med destillation. Istället för malt, humle, jäst och vatten som man använder vid ölbryggning, jobbar man utan humle och med en annan typ av process.

Valet av spannmålet påverkas smaken och avgör vilken typ av whisky man gör. Maltwhisky får man enbart använda sig av korn. Whisky som produceras helt eller delvis på andra spannmål kallas för grainwhisky.

Man använder sig av korn eftersom kornet naturligt innehåller enzymet amlays, som bryter ner stärkelsen i spannmålen till socker. Vid tillverkning av whisky blötlägger man säden i vatten. Denna process, som kallas för mältning, får kornet att börja gro och får enzymer att förvandla stärkelsen till socker.

När kornsäden har grott klart ska den torkas med hjälp av en maltugn. Här påverkas slutresultatet avsevärt. Traditionellt sett adderar man torv vid eldningen i maltugnen som ger en kraftig rökutveckling. Det är själva mängden av torv, som avgör hur rökig whiskyn blir. Kornet mals sedan ner till mjöl för fermentering.

Nästa steg i processen är mäskning, där mjölet mixas med varmt vatten i en stor tunna. Här ska sockerarter ur mjölet extraheras. Sockerlösningen kyls ner och blandas med jäst. När fermenteringen är klar har jästen förvandlat sockret till koldioxid och alkoholdryck på ca 8%.

Man använder sig sedan av kopparpannor under destillationen, där ångan lämnar mäsken. Mäsken destilleras först i en lågvinspanna och därefter i en spritpanna. Det är i själva spritpannan som man kontrollerar vilken karaktär whiskyn ska ha.

Efter destillationen ska whiskyn lagras på ”cask” av ekträ, ekfat. Valet av ekfat avgör smaken på whiskyn. Blended whisky lagras i minst 3 år och minst 10 år för single malt whisky.

Vad är en fin whisky? En whisky ska vara på minst 40% och vara minst tre år gammal. När den kommer från ekfatet är den ofta på 50-60% Cask strength och tunnas därefter oftast ut till 42-46%.

Var kommer whisky från?

Skottland är idag den största whiskyproducenten, men du kan även finna en massa fin whisky från många andra länder som: Irland, USA, Kanada, Australien och Japan. I Danmark produceras omtalade whiskysorter som exempelvis Stauning Whisky.

Hur länge håller whisky?

Hur länge håller en öppnad whisky? En öppnad whisky kan hålla sig i ungefär 1-2 år. Sprit generellt har lång hållbarhet. Även om flaskan är öppnad. Smaken kan dock förändras ju mindre mängd whisky som finns kvar i flaskan. En flaska maltwhisky som är kraftigt rökig tappar mycket av sin karaktär, om den står öppen i flera år.

Vad är blended whisky?

Blended Whisky består i regel av flertal maltwhisky som blandas med en eller flera grainwhiskysorter. Blended Whisky är av tradition den populäraste whiskyn. Spriten destilleras i kolonnpannor till en hög alkoholhalt och fatlagras därefter i minst tre år.

Kan man köpa whisky på nätet lagligt?

Ja, det går att köpa whisky på nätet lagligt. Det är många som ställer sig frågan ”Kan man verkligen köpa whisky på nätet lagligt?”. Hos VildMedVin.se kan man köpa whisky på nätet lagligt, tryggt och säkert. När du handlar på VildMedVin.se ingår alla lagstadgade momssatser och alkoholskatt i de angivna priserna i webshopen. Det tillkommer därför inga extra avgifter vid leveransen. VildMedVin ApS är godkänt av de svenska myndigheterna för att sälja alkohol i Sverige. Det är därför man kan köpa whisky på nätet lagligt hos VildMedVin.

Utöver att man kan köpa whisky på nätet lagligt hos oss på VildMedVin. Har vi dessutom Trygg E-handel certifikat, som visar på att vi är en seriös aktör med trygga och säkra betalningslösningar.

Läs mer
664 varor
Visar: 664 varor
Glen Scotia 15 års + Sample
Glen Scotia 15 års + Sample
995.00 kr
Leverans 4-5 dagar
Nyhet
That Boutique-Y Whisky Kalender
That Boutique-Y Whisky Kalender
1,595.00 kr
Leverans 7-8 dagar
Nyhet
Drinks by the dram Skotsk Whisky kalender
Drinks by the dram Skotsk Whisky kalender
1,699.00 kr
Leverans 7-8 dagar
Nyhet
Drinks by the dram rökt whisky kalender
Drinks by the dram rökt whisky kalender
1,699.00 kr
Leverans 7-8 dagar
Diageo Collectivum XXVlll
Diageo Collectivum XXVlll
2,388.00 kr
Leverans 4-5 dagar
Highland Park Grundtvig
Highland Park Grundtvig
6,795.00 kr
Leverans 7-8 dagar
Evan Williams, Kentucky Straight Bourbon 5 cl
Evan Williams, Kentucky Straight Bourbon 5 cl
66.00 kr
Leverans 7-8 dagar
Writers Tears, Gift book Irish Whiskey
Writers Tears, Gift book Irish Whiskey
325.00 kr
Leverans 4-5 dagar
Thylandia, Whisky Likør
Thylandia, Whisky Likør
349.00 kr
Leverans 4-5 dagar
Buffalo Trace, Kentucky Staight Bourbon 70cl
Buffalo Trace, Kentucky Staight Bourbon 70cl
369.00 kr
Leverans 4-5 dagar
Talisker Campfire kit
Talisker Campfire kit
375.00 kr
Leverans 4-5 dagar
Makers Mark, Kentucky Straight Bourbon
Makers Mark, Kentucky Straight Bourbon
399.00 kr
Leverans 4-5 dagar
PennyPacker Bourbon
PennyPacker Bourbon
399.00 kr
Ord. pris 449.00 kr
Leverans 4-5 dagar