Vietti

Vi rekommenderar

Visar: 0 varor

Vietti vingården ligger i Langhe-distriktet i Piemonte - närmare bestämt byn Castiglione Falletto, mest känd för sina Barolo-viner. Vingården grundades i slutet av 1800-talet av Carlo Vietti och tack vare efterföljande generationer har flera vingårdar sedan förvärvats - inklusive några av de mest uppskattade "Cru's" i Barolo.

1960-talet blev en vändpunkt för företaget när Luciana Vietti gifte sig med den berömda vinmakaren och konstkännaren Alfredo Currado, som var den första som producerade enfältviner (från bland annat den cru vingården Rocche di Castiglione), vilket gjorde honom till en viktig trendsättare i Barolo. Sonen Luca Currado och hans fru, Elena, tog senare över företaget och fortsatte Alfredos livsverk med samma entusiasm och strävan att producera förstklassiga viner. År 2016 såldes dock Vietti till familjen Krause, som driver en kedja med livsmedelsbutiker i USA och som älskar Barolo. Man har emellertid kommit överens om att både Luca Currado och hans svåger Mario Cordero kommer att fortsätta att driva företaget så att de kan fortsätta och vidareutveckla familjen Vietti livsarbete.

Vietti tillhör "traditionisterna", det vill säga producenter som tillverkar vin som förr. Starka, breda axlar och upprätt viner - bra med garvsyra. Tidigare användes Capello Sommerso-tekniken (stålgaller som håller "hatten" nere i musten "när vinet jäste.) Idag används återmontering (överpumpning av musten) för att ge juice och kraft.

Sedan 1970-talet har Vietti köpt mer och mer kända vingårdar för sina ägodelar och har nu 40 hektar vingårdar i hjärtat av Barolo / Langhe. Vietti var en av de första vingårdarna som först introducerade konceptet med enfält Barolos och har sedan dess bevakat denna plats på det vackraste sättet.

Vietti gör ett stort antal barberor som har fått stor hyllning i internationella vinmedia de senaste åren. Allt med stor komplexitet och charm som bara Barbera kan visa. Scarrone Vigna Vecchia ”leder vägen, som en av de bästa barberorna någonsin från Piemonte.

Vietti har fått ett "3-glas" i Gambero Rosso 23 gånger, vilket endast 44 hus i Italien har uppnått genom åren.