Marc Rougeot, Pommard 2011

526,00 kr
Ej i lager
Passar till
Information
Typ
Rött vin
Land
Frankrike
Område
Bourgogne
Distrikt
Côte de Beaune
Årgång
2011
Flaskstorlek
75 cl
Alkohol %
12,51
Korkvariant
Kork
Druvor
Pinot Noir 100%
Passar till
Mörkt kött Ostar - Milda Vilt
Om produkten

Marc Rougeots skifte Pommard är på vingården "A Chaffaut", som ligger i dalen nedanför byn, längs Beaune Chagny D974 vägen. Här ger en ordbund genom kraftiga avlagringar (lera, sand, grus och kalk) i allmänhet färgrika, mer kraftfulla och strukturerade viner med god åldringspotential. Druvorna skördats för hand vid optimal mognad och transporteras till källaren av de små lådorna för att undvika krossning och oxidation. Marc Rougeot göra ett urval av druvor, både under plockning och vid ankomsten till källaren. Efter en 100% parting och en mild krossning börjar alkoholjäsning i öppna trä kar och varar 20 dagar innan masken pressas ur. Den klara vinet hälls på fat (228 liter., 20-30% nya, beroende på årgång) av fransk ek. Vinet genomgår först en malolaktiska jäsningen och åldrades sedan under 12-14 månader. Det dräneras utan klargörande eller filtrering. Pommard från Domaine Marc Rougeot har en vacker, djup, rubinröd färg. Doften är öppen medan djup, med inslag av körsbär och hallon, samt en hälsosam nyans av trätunnor. I smaken vinet är skarp och fruktig, lite på den torra stilen först, men ganska snabbt utvecklar velour och meatiness. Även druvorna kommer från området Pommard där man vanligtvis gör viner i den tunga slutändan är Marc vin allt annat än tungt: Det slutar helt harmonisk och med god frukt och charm, men de rundade tannin varningar samtidigt på en god utvecklingspotential. Servera rätter med lamm, kalv, nötkött och vilt. Gör som oxideras i ½ - 1 timme på karaff.

Frankrike