Tenuta Santa Maria, Ripasso Classico Riserva 2019

349.00 kr.

Tenuta Santa Maria, Ripasso Classico Riserva 2019

Tenuta Santa Maria, Ripasso Classico Riserva 2019

Serving tips

Biff på grillen
Ljust kött
Mörkt kött
Vilt
Viltfågel

Om produkten

Vinet har en rik fruktcharm av körsbär och blåbär med tillhörande inslag av peppar och anis samt accent av kanel och torkad frukt från mötet med Amarone-kvassen. På tungan kan man också tydligt känna de två åren av fatlagring, som vackert rundar av och förstärker helhetsupplevelsen och i övrigt kastar lite tobak efter den medelfylliga och strukturerade kroppen. I eftersmaken leder livliga associationer direkt tillbaka till vinets otorkade grundstam i form av en läcker röd frukt och frisk fruktsyra packad i läckra kryddor och lite nötter att avrunda.

Denna Ripasso är ett trevligt allroundvin i den starkare änden av spektrumet, men utan att innehållet i tallriken behöver sticka ut helt, vilket mer förväntas av en Amarone. Det är alltså ett läckert erbjudande om ett vin till Mortensaften och faktiskt även till jul.

Vinet fick 93 poäng av James Suckling i juli 2021.

Anbefalinger

Lila viner

Kraftig & fruktig
Viner med stor intensitet, fruktighet och power. Viner som är mörka och mycket mogna i fruktbilden. Servera de kraftiga och intensiva vinerna med rött kött, kraftiga grytor eller BBQ. Lila viner kommer ofta från områden med mycket sol och värme. Lila starkvin serveras med blåmögelost och chokladdesserter.
Aromer Svarta vinbär, björnbär, svarta körsbär, plommon, blåbär, söt lakrits, söt tobak, kanderade bär, kaffe, choklad, vanilj och kokos.
Vinområden Södra Frankrike, Spanien, Portugal, Ribera del Duero, Priorat, södra Italien, Kalifornien, Argentina och Australien.
Druvor & typer Cabernet sauvignon, merlot, tempranillo, syrah, grenache, primitivo/zinfandel, negroamaro, carmenere och malbec.

Röda viner

Komplex & elegant
Viner som är komplexa, eleganta och sofistikerade. Deras elegans och komplexitet uppnås antingen på grund av ålder eller kvalitet. Vinerna är oftast av hög kvalitet och har fått den yppersta behandlingen hos producenten. Servera till rätter med vilt och svamp. Röda viner kommer från några av världens mest kända vinområden, där jordmån, tradition och hantverk går upp i en högre nivå.
Aromer Jordgubbar, körsbär, hallon, rabarber, moreller, lakrits, svamp, skogsbotten, kostall, tjära, tobak, torkad frukt, vanilj och kokos.
Vinområden Bourgogne, Piemonte (barolo/barbaresco), Brunello di Montalcino, Chianti, Rioja, Sicilien och Oregon.
Druvor & typer Pinot noir, nebbiolo, sangiovese, tempranillo och nerello mascalese.