Somlói Vándor, Somló Juhfark Öreg Tokék Nyugati-Oldal 2019

249.00 kr.

Somlói Vándor, Somló Juhfark Öreg Tokék Nyugati-Oldal 2019

Somlói Vándor, Somló Juhfark Öreg Tokék Nyugati-Oldal 2019

Serving tips

Ljus fisk
Fjäderfä
Skaldjur

Om produkten

Torr toppcuvée och ett av de bästa vita vinerna från Ungerns minsta vindistrikt Somlói, beläget norr om Balatonsjön i den västra delen av den ungerska Transdanubia-provinsen. Det är frukter från vinstockar som står på de branta sluttningarna upp mot vulkanen Somlós krater, som reser sig 180 meter över det omgivande landskapet. Druvan är den mytomspunna Juhfark, som trots att den tillskrivits både helande och övernaturliga egenskaper har hotats av utrotning. Man antar att den totala planterade arealen globalt sett inte överstiger 100 ha., Men trenden har vänt och i den växande flocken av vinentusiaster som är intresserade av vulkaniska viner är Juhfark på väg att bli kult.

Det finns för närvarande bara 22 producenter som buteljerar vin från vulkanens sluttningar, och en av dem är Kis Tamás, som kallar sin lilla vingård Somlói Vándor Pince, vilket betyder ungefär "Vandraren från Somlói", eftersom han första åren pendlade hemifrån. i Budapest, arbetade som biträdande vinmakare på St. Andrea i Egri Bikaver och såg den lilla vingården med Juhfark, som han hade köpt för en godis med sin flickvän Dorottya Bussay.

Kis Tamás tog fram sin första frukträtt från årgången 2010 och redan 2011 blev den enskilda rätten fler. Det första kommersiella vinet slog direkt in på en förnäm 7:e plats på listan över Ungerns 100 bästa viner, och sedan dess har det gått från klarhet till klarhet. 2014 blev Kis Tamás inbjuden till Junibor Young Winemakers Association. 2017 följde de första internationella guldmedaljerna samtidigt som Kis Tamás fick leverera ett vin till den österrikiske vinmakaren Roland Vellichs projekt "Moric Hidden Treasures", som syftar till att återskapa den pannoniska vinkulturen och återupptäcka Ungerns gömda skatter.

Kis Tamás har successivt fått tag på 9 olika små tomter och av de äldsta vinstockarna på 2 av dem producerar han detta vin, som bär det för oss totalt obegripliga namnet: "Öreg Tőkék Nyugati-Oldal." Det betyder något i stil med "den gamla huvudstaden på västra sidan" och syftar på att vinrankorna står under ruinerna av slottet och den medeltida staden i utkanten av vulkankratern, som en gång var dess egen metropol.

Detta är en något senare skörd från 30-80 år gamla efterbundna ekologiskt odlade vinstockar, som transporteras ner till vingården vid vulkanens fot i en gammal pickup. Klasarna putsas innan de går direkt upp i den pneumatiska pressen, varefter den friflytande musten får lägga sig innan den jäser i en liten rostfri tank utan temperaturkontroll, främmande jäststammar eller vad som helst. Detta följs av 10 månaders mognad på 2 använda ungerska fat, varefter vinet från de 2 faten blandas och sulfuriseras innan det buteljeras utan klarning eller filtrering.

Precis som med den andra toppcuvéen från Kis Tamás kommer denna Öreg Tőkék Nyugati-Oldal med ett uttryck som nästan helt är burgundiskt i sitt djup och sin distinkta syra samtidigt som vinet fortfarande är helt eget. Frånvaron av blommande parfym skapar en genomskinlig nästan meditativ koppling ner till den underliggande magnifika salta steniga mineraliteten, men tack vare en härligt mogen fruktprofil med kvitten persika och päron i främsta rummet och värmande kryddor från maträtterna tas varje ansats till askes bort. Italienarna har för länge sedan bevisat det på Etna och nu gör en överenskommen grupp ungerska vinmakare detsamma på Somló. Bevisa att vinstockar som står på vulkaniska sluttningar kan ge oss underbara upplevelser.

Andra populära produkter

Gröna viner

Frisk & aromatisk
Vin med hög friskhet och spröd syra som kompletteras av en tydlig arombild. Vinerna är lätta, saftiga och passar bra till lätta rätter med fisk, skaldjur och vegetariska alternativ. Gröna viner kommer vanligtvis från svalare vinområden.
Aromer: Äpplen, päron, melon, kvitten, passionsfrukt, krusbär, blommor, gräs, vita persikor, vitpeppar, lime, citron och mineraler.
Vinområden: Tyskland, Norditalien, Alsace, Loire, Chablis, Rias Baixas, Vinho Verde, Österrike och Chile.
Druvor & typer: Riesling, sauvignon blanc, albariño, pinot grigio, pinot blanc, sylvaner, grüner veltliner, chenin blanc (loire) och torrontes.