Ruedi Gerber, Vino Spumante Rosé Brut Pet Nat Pas Dosé

229.00 kr.

Ruedi Gerber, Vino Spumante Rosé Brut Pet Nat Pas Dosé

category label Eko

Ruedi Gerber, Vino Spumante Rosé Brut Pet Nat Pas Dosé

Serving tips

Aperitif
Ljus fisk
Skaldjur

Om produkten

Spännande "Pet Nat pas dosé" från filmregissören Reudi Gerber, som 1993 förlorade sitt hjärta till ett speciellt lantgård i Maremma, som nu har förvandlats till en underbar agriturismo och en ekologisk gård som hyllar Rudolf Steiners principer och nu producerar en rad utmärkta produkter, som alla är biodynamiskt certifierade av Demeter. Här hämtas inspiration från de naturliga forntida rytmerna, som gör att jäsning börjar igen på våren, när temperaturen stiger försiktigt, varefter de glada bubblorna fångas i flaskan tillsammans med resterna av den naturliga jästen.

Det är främst frukt från Sangiovese, Ciliegiolo, den sällsynta Foglia Tonda, men andra druvor som den unga vinmakaren Laura Rossi inte oroar sig för redovisning har också bjudits in till festen. Tidig skörd av druvorna för att inkapsla färskheten och pressningen av hela klusterna, varefter skinn, frön och stjälkar får leka de första timmarna medan jäsning spontant tar tag i ståltanken. Vinet tappas sedan när alkoholhalten passerar 11% och det fortfarande finns socker kvar, vilket innebär att den sista delen av jäsning inte utvecklar alkohol utan de livgivande bubblorna och en kontrollerad fällning, som du antingen kan välja att vara en del av upplevelsen genom att bara vrida flaskan en sväng innan du öppnar flaskan eller försöker undvika genom försiktig hällning. Här är reglerna. Det är en fråga om temperament och preferenser.

Som rosé till den mörka sidan. Snyggt skummande och naturligtvis inte helt klart oavsett hur du beter dig. Å andra sidan helt torr och snyggt insisterande med saftiga färska röda bär och en spännande örtfinish.

Perfekt som en färgglad twist till den avslappnade måltiden där fisk och grönsaker delas som fingermat i form av krispiga råa, varma och nystekte snacks. Även spännande med rätter från asiatiska rätter.

"Vinet är född ensamt. Om du låter det vara. Och bara då kommer det att berätta sin sanna historia. Från den lerfyllda jorden, de soliga dagarna på den toskanska sommaren och de svala nätterna vid havet. Vi vill inte att blanda oss, vi vill helt enkelt lyssna på historien som vinet berättar för oss. Vi arbetar med största försiktighet utan att lägga till eller filtrera någonting. Vi låter saker hända. Det är en ren uppskattning som engagerar sinnena med vad som kommer från ingenting men solen, jorden och druvorna. " -Reudi Gerber 2016

Som det är underförstått, ett vin tillverkat med så kallat lågt ingripande, och helt utan användning av svavel, vilket därmed blir en del av den naturliga vinfamiljen. På Løgismose, som många andra, pratar vi om hur "Funky" upplevelsen är. Det är ett uttryck för hur långt vinerna skiljer sig i smak från konventionellt producerade viner, och för att matcha förväntningarna och göra det lite lättare att navigera i detta spännande universum har vi valt att gradera detta grafiskt:

Anbefalinger

Rosa viner

Fruktig & söt
Viner med en söt och mogen fruktprofil. Vinerna domineras av den sötma som omsluter vinet och som gör det passande till desserter eller aperitif. Rosa viner definieras av deras sockerhalt och kan därför komma från hela världen. Rosa viner kan komma från hela världen eftersom det som definierar dem är deras restsockerhalt.
Aromer: Honung, mogna tropiska frukter och blommor.
Vinområden: Hela världen.
Druvor & typer: Gewurztraminer, Riesling och Muscat.