Matthiasson, Chardonnay Linda Vista Vineyard 2018

599.00 kr.

Matthiasson, Chardonnay Linda Vista Vineyard 2018

Matthiasson, Chardonnay Linda Vista Vineyard 2018

Serving tips

Fet fisk
Ljus fisk
Fjäderfä
Skaldjur

Om produkten

Enligt Steve är Chardonnay en av de svåraste druvorna i Kalifornien: det handlar om att balansera omogenhet och övermognad i druvorna,

Linda Vista Vineyard ligger i västra Oak Knoll, en av de klassiska platserna för chardonnay i Kalifornien.
Det var chardonnay från grannen som vann 'Paris Tasting' 1976, där Kalifornien för första men inte sista gången satte den traditionella franska på väggen.

Även på Matthiasson lämnas inget åt slumpen: Linda Vista Vineyard skördas i inte mindre än fem omgångar, varav det första märket bidrar med syra, stränghet och mineralitet och de sista skördas med fullhet, kropp och en enorm komplexitet.

I vinhuset pressas sedan druvorna, saften jäses av den naturliga jästen och lagras sedan i neutrala, gamla ekfat.
Här ca. hälften av tunnorna med jämna mellanrum (battonage), medan ca. 40% av faten genomgår malolaktisk jäsning utan filtrering genom tappning.

Om du gillar smörfett, vaniljdriven chardonnay, är detta inte det perfekta valet: Matthiasson Chardonnay handlar om renhet, friskhet och måttlig alkohol - ett vin som smakar var det växer och inte hur det har behandlats i källaren.

På denna grund avslöjar den underskattade doften nyanser av bl.a. gröna äpplen, melon, honung, persika och apelsinskal, medan smaken handlar om renhet och silkeslen konsistens.
Den fina syran gör vinet uppfriskande och elegant, och en klunk ersätter den andra tills flaskans botten tyvärr visar sitt busiga ansikte alltför snabbt.

Slutsats: Detta är ett extremt mångsidigt vin som kommer att vara bra med t.ex. gratinerade ostron, stekt kyckling, hudstekt fisk och helt fasta ostar.

Vi rekommenderar att du öppnar den en halv till en hel timme före servering, helst vid 10-12 grader.

Anbefalinger

Orange viner

Fet & fyllig
Viner med en mjuk och krämig munkänsla och överdådig stil där syran är låg och friskheten sekundär. Fet, krämig, vulgär, tropisk och mogen i stilen. Servera vinerna med fisk- och fjäderfärätter med grädde/smörbaserade såser. Orange viner kommer vanligtvis från vinområden med mycket sol och värme.
Aromer Ananas, mango, banan, persikor, mandariner, gula äpplen, citroner, majs, vanilj, kokos, smör och yoghurt.
Vinområden Kalifornien, Australien, Syditalien och Spanien.
Druvor & typer Chardonnay, malvasia och viognier.