Maison Tardieu-Laurent, Condrieu 2020

599.00 kr.
Bliv medlem
Earn 5% on all purchases

Maison Tardieu-Laurent, Condrieu 2020

Maison Tardieu-Laurent, Condrieu 2020

Serving tips

Fet fisk
Ljus fisk

Om produkten

Det var nervös för Bastien Tardieu, som står vid rodret i familjeföretaget och mikroförhandlaren Tardieu-Laurent (som inte är lika mikro igen) när hösten 2019 närmade sig ovanpå en het och långt, alldeles för torr sommar.

En är att följa väderprognosen och vänta på miraklet. Något annat är att vara i en ständig dialog med dussintals oroliga vinmakare som vill plocka sina druvor för att åtminstone ha något att sälja. Men Bastien Tardieu lyckades övertala de flesta att vänta, och i mitten av september hände det. Under tre dagar föll mer än 20 mm. regn och under den påföljande veckan, som annars såg ut som en katastrof, förvandlades till det som nu kallas en lycklig syntes mellan 2007 och 2016 och en legendarisk årgång av de vita Rhône-vinerna.

Tardieu-Laurent har inga kontrakt med sina partners, men baserar sin verksamhet på ömsesidig respekt, handskakningar och betalning i tid, och denna relation baserade, skulle vissa säga gammaldags, form av samarbete har gett dem tillgång till utmärkt druvmaterial. Bland annat till denna Condrieu som är sammanbunden av frukt från 10-40 år gamla vinstockar som står som mikroplottar på Paton, Chanson, la Bonnette, Malleval, La Ribaudy och Merlant.

Det handlar om att pressa hela druvorna och sedan, efter att det fritt flytande mustet har haft tid att sätta sig, fermentering utan främmande jäststammar i lika delar nya och en gång använda fat, varefter vinet mognar 10 månader före tappning som sker utan klargörande eller filtrering.

Resultatet är en imponerande fyllig, nästan fyllande, rund och krämig Viognier med helt klassiska dofter av saftiga vita persikor, mogna aprikoser, blommande syrener och anis som får lite friskhet från den underliggande mineraliteten och mogen citrus. Stor aromatisk smakkoncentration och en lång, lätt värmande eftersmak. Ett trevligt klassiskt uttryck för appellationen!

Andra populära produkter

Gula viner

Krämig & krispig
Viner med en krämig munkänsla och frisk bakomliggande syra. En arombild som domineras av mogna och gyllene frukter och inslag av fatlagring. Ofta viner i den högre kvalitetsklassen. Vinerna serveras till krämiga rätter med fisk eller fjäderfä. Gula viner kommer vanligtvis från svalare vinområden.
Aromer: Gula äpplen, ananas, mango, mogna persikor, citronskal, äppelpaj, apelsiner, smör, yoghurt, nötter, brioche och vanilj.
Vinområden: Bourgogne, Champagne, Oregon, Nya Zeeland, Sydafrika, Washington och Norditalien.
Druvor & typer: Chardonnay (fatlagrad), albariño, pinot gris och chenin blanc (Sydafrika).