La Causa, Torres Pais La Causa 2016

199.00 kr.

La Causa, Torres Pais La Causa 2016

La Causa, Torres Pais La Causa 2016

Serving tips

Vegetariska rätter
Ljust kött
Pasta & Pizza

Om produkten

De första sticklingar av druvsorten Pais tros ha förts från Peru till Chile av jesuitprästen Francisco de Carabantes redan 1540.
Den började odlas massivt i Bio Bio-området 1551, och många tror att det var början på Chiles vinäventyr. Även om Pais-druvan har tappat mycket av sin popularitet de senaste åren och i många distrikt har ersatts av mer kända sorter som Merlot, Carmenère, Cabernet och Malbec, återupptas Bio Bio och Itata Valley. Särskilt begränsad skördeutbyte och större uppmärksamhet under vinifiering ger goda resultat med karaktäristiska och harmoniska viner. Druvorna för detta vin plockas från Ernestorina González i Magdalena Alto, där några av vinstockarna går tillbaka till 1617 och från Adrían Torres i Ránquil. På båda ställena är kvaliteten på druvorna imponerande. Efter en klassisk jäsning i en tank mognar vinet i 12 månader på ett år gamla franska träfat Pais La Causa har en fin, djup, rubinröd färg. Doften är omedelbar och fruktig, med nyanser av inlagda röda frukter (körsbär, plommon) och kryddiga toner i slutet. Smaken är också fruktig och velourlik, med bra struktur och lätta djurtoner (klassisk för Pais). Eftersmaken är lång och lite kryddig, och de söta tonerna sköts snyggt av en bra krispighet. Servera den med skinka eller korv, kyckling, lamm eller olika grytor. Kan vara lite syresatt innan servering.

Anbefalinger

Lila viner

Kraftig & fruktig
Viner med stor intensitet, fruktighet och power. Viner som är mörka och mycket mogna i fruktbilden. Servera de kraftiga och intensiva vinerna med rött kött, kraftiga grytor eller BBQ. Lila viner kommer ofta från områden med mycket sol och värme. Lila starkvin serveras med blåmögelost och chokladdesserter.
Aromer: Svarta vinbär, björnbär, svarta körsbär, plommon, blåbär, söt lakrits, söt tobak, kanderade bär, kaffe, choklad, vanilj och kokos.
Vinområden: Södra Frankrike, Spanien, Portugal, Ribera del Duero, Priorat, södra Italien, Kalifornien, Argentina och Australien.
Druvor & typer: Cabernet sauvignon, merlot, tempranillo, syrah, grenache, primitivo/zinfandel, negroamaro, carmenere och malbec.