Glömt lösenordSkapa konto
  • Leverans från 99,-
  • Fraktfritt från 895,-
  • Snabb leverans

Druvor

Vittvinsdruvor


Chardonnay


Chardonnay har vunnit vinböndernas hjärtan över hela världen. Dock inte den mest planterade druvsorten. Chardonnay är lätt att odla, väldigt resistent och skapar vin som faller de flesta i smaken. När den är bäst, kan man få smör, honung, karamell, äpple, päron och gräddkola i smaken.


Chenin Blanc


Chenin Blanc har ett högt innehåll av syra och därmed förmågan till ett långt liv. De bästa resultaten ses i Loire, men Chenin Blanc odlas över hela världen. Ger en doft av äpplen, aprikos, nötter och marsipan.


Gewürztraminer


Gewurztraminer är med sitt något rosa skal väldigt lätt att känna igen i förhållande till de andra vita druvorna. Skapar anmärkningsvärda resultat i Alsace, men gör även fina viner i utomeuropeiska länder som Chile och USA. Gewurztraminer har en väldigt aromatisk doft med lätt igenkännbara, kraftiga nyanser av kryddor, plommon och blomstrande rosor.


Grüner Veltliner


Grüner Veltliner är mest känd från Österrike, där den är den mest planterade druvsorten. Är mycket härdig och kan uppnå en avkastning på upp till 100 hl. per ha. En typisk Grüner Veltliner är fruktig och torr med en dominans av vitpeppar. Bör drickas ung och fräsch.


Marsanne


Marsanne är mest känd från Rhone, där Marsanne står bakom distriktets största vita viner. Har en doft av örter och lime marmelad.

Riesling


Många har ännu inte ”upptäckt” Riesling, som har världens största smakmässiga spännvidd. Kan vara snustorr nederst på en sluttning, men inställsam och söt överst på samma sluttning. Riesling odlas överallt, men är mest känd från sina enastående resultat i Tyskland och Alsace. Dofter av gröna äpplen, kvitten, lime, rostat bröd som ung och fotogen (positivt!) som äldre.Sauvignon Blanc


Sauvignon Blanc är på grund av sin eleganta och mycket stilrena, spröda vinstil påväg att vara alternativet till den ofta mycket fetma fyllda Sauvignon Blanc. Är mest känd från Loire i Frankrike, Chile och Nya Zeeland, där den skapar de bästa resultaten, men odlas annars med fina resultat över hela världen. Sauvignon Blanc doftar av krusbär, nyklippt gräs, färska svartvinbärsblad och ljusa blommor.


Sémillon


Semillon är fundamentet i vit Bordeaux och huvuddruvan i Sauternes. Kommer som vanligt vitvin aldrig nå samma höjder som Sauvignon Blanc, som den i övrigt ofta blandas med, när den odlas traditionellt. Men när Semillon angrips av ädel ruttenhet fås ett sött vin, som hör till bland världens bästa. Doften domineras ofta av honung, rostat bröd, citrus och gräs.


Viognier


Viognier är mest känd från Rhone, där den bl.a. står bakom den berömda Condrieu. Flera utomeuropeiska vinländer har även tagit Viognier till sig, då den klarar torka bra. Ett typiskt Viognier-vin har en kraftig gul färg och eggande doft och smak av aprikoser, persikor och blommor.

Röttvindruvor


Barbera


Barbera är den druva, vi oftast stöter på i Italien, där den representerar ett hav av olika stilar. Odlas också med övertygande resultat i en del utomeuropeiska länder, bl.a. Argentina. Kännetecknet med Barbera är en fin doft av körsbär och en lätt torr eftersmak.


Carbernet Franc


Carbernet Franc är inte så utbredd. De bästa resultaten hämtas i Loire-dalen, men används även ofta som ”tillsatts” i Bordeaux. Carbernet Franc ger intensiv doft av hallon och violer och ger en rigorös smak, som i vissa områden gör det möjligt för den att ligga i flera decennier.


Carbenet Sauvignon


Carbenet Sauvignon är utan tvekan världens mest kända och populära rödvinsdruva. Är speciellt känd från Bordeaux, men används mer och mer globalt, där den står bakom en stor del av världens största viner. Druvorna, som mognas sent, är ofta mycket små och mörka. Carbenet Sauvignon ger vinet en intensiv färg, stark doft av svarta vinbär och bra tanninhalt och därmed ägnad för lagring.


Grenache


Grenache anses av många vara på nivå med Syrah.
Producerar i samarbete med Syrah / Shiraz i Rhone och Australien anmärkningsvärda viner, men är även känd som en av de ”nyare” druvsorterna i Syd- och Sydvästra Frankrike. Grenache ger ofta ”varmt” vin med stor kropp och fin frukt.


Malbec


Malbec är tidigare uteslutande känd från Frankrike. Ingår bl.a. med en mindre andel i Bordeaux vin och odlas som en av huvuddruvorna i Cahors under namnet Auxerrois. Malbec skapar i dag övertygande resultater i de utomeuropeiska vinländerna som ex. Argentina och Chile. Påminner om Merlot, men inte så mjuk. 

Merlot


Merlot är utspridd över hela världen, men de bäst kända resultaten skapas fortfarande i Frankrike – och inte minst i Saint-Émilion och Pomerol. Merlot mognar tidigt och ger vinet en vacker djup färg och en intensiv sammetslen doft av karameller och katrinplommon.

Nebbiolo


Nebbiolo står bakom några av italiens bästa Piemonte-viner. Vinodlare jorden runt har också experimenterat med den, men utan större resultat. Nebbiolo ger kraftfulla viner, som vinner vid lagring. Känns igen på en markant doft av tjära, lakrits, violer, rosor, plommon, fruktkaka och bitter choklad.

Negroamaro


Direkt översatt betyder Negroamaro ”den svarta bittra”, men under kunniga händer – speciellt i Apulien – får man välkryddade, eldiga viner med massor av sol, sommar och italiensk charm.

Pinot Noir


Pinot Noir är speciellt känd från Bourgogne-distriktet, där den ger de bästa resultaten. Börjar dock även att ge bättre och bättre resultat i de utomeuropeiska vinområdena som Oregon, New Zealand och Chile. Pinot Noir föredrar ett relativt kallt klimat. Ger intensiv doft av jordgubbar, körsbär och svarta vinbär med svag sötma av bär.

Sangiovese


Sangiovese dominerar det centrala Italien, men bara i Toscana, där den bl.a. är känd från Chianti och Brunello, visar den sin fulla potential. Sangiovese planteras på försök över hela världen, och den har speciellt i  Chile och Australien  skapat övertygande resultat. Doftar ofta av körsbär, tobak och örter.

Syrah / Shiraz


Syrah / Shiraz trivs bäst i varma klimat och har speciellt visat fantastiska resultat i Rhone, Chile och södra Australien.  Syrah / Shiraz ger intensiva, kraftiga viner, som doft- och smakmässigt domineras av mörka bär, svartpeppar, tjära och violer. Om avkastningen hålls nere på relativt låg nivå, kan man producera viner, som deponeras i flera decennier.

Tempranillo


Tempranillo är huvuddruvan i Spanien. Känd från stora viner i Rioja och Ribera del Duero. Tempranillo lagras ofta på ekfat, där den får smak av vanilj, jordgubbar och grädde. I ”rent” tillstånd ger den ett fruktrikt och livligt vin.

Zinfandel (Primitivo)


Zinfandel placerade för allvar viner från Kalifornien på världskartan. Känd även från italienskt vin under Primitivo namnet. Zinfandel skapar härliga röda viner med vacker doft av björnbär, kryddor och nymald svartpeppar.
Kundservice

Bakom VildMedVin.se står en av Danmarks största vinbutiker. I butiken finns utbildad personal med stor kunskap om allt inom rött- och vitt vin! Kontakta oss gärna med frågor, eller om du inte hittar det röda vin, vita vin eller champagnen du letar efter. Vi hjälpar dessutom gärna till med vin för alla tillfällen.
 

 

Kontakta oss!

+45 77 34 21 64


VildMedVin ApS   |   Sverige   |   + 45 77 34 21 64   |   info@vildmedvin.se  
0