Dom Perignon 2010 GIFTBOX

1,699.00 kr
Utsåld
Delivery Leverans hem till dörren
price guarantee Trygg E-Handel
trust pilot Trustpilot

Omdömen

5.0
2 anmeldelser
2
0
0
0
0

Om produkten

Dom Perignon 2010

Med de lägsta temperaturerna sedan 1996 kontrasterade den första delen av 2010 med hela decenniet. Kraftigt oväder höll på att förstöra vinskörden 2010. Vinterfrost och en sval vår var påminnelser om vingårdens nordliga breddgrad. Sommaren var varm men inte överdriven och sällsynt regn bekräftade ett särskilt torrt år. Plötsligt, i mitten av augusti, förändrades allt. Motsvarande två månaders regn föll plötsligt på bara två dagar. Med värmen och regnet var mognaden snabb och generös, men med en stor risk för ädelröta som angrep pinot noir druvorna. Precis som 1995 hade druvorna en förhöjd balans och var samtidigt söta och sura. Dock var vissa parceller tvugna att utelämnas och andra sorteras för att få det bästa ut av en årgång rik på kontraster. Men champagnehuset Dom Perignon lyckades rädda delar av skörden, som sedan visade sig vara de bästa Pinot Noir-druvorna på 30 år. 

I kombination med Chardonnay-druvorna uppstod en välbalanserad intensitet och struktur. 

Näsan:
Dom Perignon har en lysande sötma av tropisk frukt - grön mango, melon, ananas som märks av ögonblickligen. Doften övergår till toner av citrus - apelsinzest och mandarin. Om vinet får tid i glaset avslöjar dess friskhet. En taktil känsla av pion och jasmin. 

Gommen:
Vinet ålägger omedelbart sin stora närvaro, med en bred, generös och harmonisk smak. Detta följt av aromatiska toner och en pepprig känsla. Generös, fast och kontrollerad. Med en exklusiv eftersmak med en fräsch finish. 

Gula viner

Krämig & krispig
Viner med en krämig munkänsla och frisk bakomliggande syra. En arombild som domineras av mogna och gyllene frukter och inslag av fatlagring. Ofta viner i den högre kvalitetsklassen. Vinerna serveras till krämiga rätter med fisk eller fjäderfä. Gula viner kommer vanligtvis från svalare vinområden.
Aromer: Gula äpplen, ananas, mango, mogna persikor, citronskal, äppelpaj, apelsiner, smör, yoghurt, nötter, brioche och vanilj.
Vinområden: Bourgogne, Champagne, Oregon, Nya Zeeland, Sydafrika, Washington och Norditalien.
Druvor & typer: Chardonnay (fatlagrad), albariño, pinot gris och chenin blanc (Sydafrika).