Cosimo Maria Masini, Toscana Rosso Sincero 2019

199.00 kr.

Cosimo Maria Masini, Toscana Rosso Sincero 2019

category label Eko

Cosimo Maria Masini, Toscana Rosso Sincero 2019

Serving tips

Biff på grillen
Ljust kött
Pasta & Pizza

Om produkten

Maria Paoletti Masini var ursprungligen advokat och passionerad konstsamlare, men upptäckte att hon saknade det som bara kallades "lugn och jordning". Detta ledde till köp av Villa la Selva i de vackra kullarna i San Minato i Val di Elsa ungefär halvvägs mellan Pisa och Florens. Och här på de vackra sluttningarna runt samma kulle har hon under de senaste 20 åren varit på en resa mot allt större hållbarhet och en biologisk mångfaldspraxis, som är ganska unik. Sedan 2012 har hon haft den erfarna agronomen och biodynamikern Francesco De Filippis på resan, och tillsammans har de fått hjälp av modern teknik, som Maria uttryckte det, fick reda på "att genomföra jäsning på ett icke-invasivt sätt så att vinerna verkar äkta och så blir terroiren klar ”.

Vi kan bara klappa i tid. Under de senaste åren har Maria och Francesco lyckats leverera en handfull viner på en sällan stabil nivå på sin gemensamma grund för biodynamik och ko-gödsel, och även om det här är viner som produceras med mycket låg intervention (inklusive mycket kontrollerad svavelanvändning) de alla med en mycket fin känsla av frukt, medan den naturliga så kallade "funkiness" förblir i bakgrunden som en accent, eller en trevlig krydda om du vill.

Detta Demeter-certifierade öppningsnummer från Maria och Francesco är alltså inte bara en Tuscany Rosso, utan ett "Happy-Tuscan-Wine", skapat på en blandning av Sangiovese, Cabernet Sauvignon och Cabernet Frank från vinstockar som alla står med en sydvästlig exponering. Under den första halvan av september sker det för Sangioveses och ibland måste vi vänta till mitten av oktober innan de sista Cabernet-druvorna skördas, och överallt finns det en sådan selektiv plockning och noggrann skötsel av klasarna i vingården att den annars obligatoriska sorteringen av frukten vid ankomsten till vingården har tappats.

Alla stjälkar avlägsnas före jäsning, som äger rum i betongtankar och rostfritt stål utan främmande jäststammar och "vad som helst". I december blandas den slutliga cuvén, som därefter mognar i 8 månader, i en blandning av rostfritt stål, betong och använda fat tills tappning sker, vilket sker utan förtydligande eller filtrering.

Resultatet är en riktig charmör med en klassisk toskansk signatur av örter, krispiga ljusröda körsbär och nypon. Mjuk, saftig och med den animerande friskheten som gör att du vill ha en munfullare.

Ett härligt opretentiöst naturvin för kött och ostbräda, för pizza eller för rätter med grillade grönsaker.

Anbefalinger

Röda viner

Komplex & elegant
Viner som är komplexa, eleganta och sofistikerade. Deras elegans och komplexitet uppnås antingen på grund av ålder eller kvalitet. Vinerna är oftast av hög kvalitet och har fått den yppersta behandlingen hos producenten. Servera till rätter med vilt och svamp. Röda viner kommer från några av världens mest kända vinområden, där jordmån, tradition och hantverk går upp i en högre nivå.
Aromer: Jordgubbar, körsbär, hallon, rabarber, moreller, lakrits, svamp, skogsbotten, kostall, tjära, tobak, torkad frukt, vanilj och kokos.
Vinområden: Bourgogne, Piemonte (barolo/barbaresco), Brunello di Montalcino, Chianti, Rioja, Sicilien och Oregon.
Druvor & typer: Pinot noir, nebbiolo, sangiovese, tempranillo och nerello mascalese.