Ca'Orologio, Colli Euganei Rosso Calaóne 2017

279.00 kr.

Ca'Orologio, Colli Euganei Rosso Calaóne 2017

category label Eko

Ca'Orologio, Colli Euganei Rosso Calaóne 2017

Serving tips

Biff på grillen
Ljust kött
Mörkt kött

Om produkten

Intensiv och alternativt Bordeaux-blandning skapad av Maria-Gioia Rosellini, som redan 1996 med två småbarn i famnen gav sig ut på nya äventyr när hon tog över en magnifik lantgård byggd i slutet av 1600-talet nedanför Colli Euganei. Och under åren som följde gjorde hon den till en egen ekologisk vingård samtidigt som hon började flirta med Rudolf Steiner, hornmogen kogödsel och månfaserna. Därmed informeras vi här om att druvorna till vinet plockas av den stigande månen i slutet av september 2017. Det betyder något för Maria-Gioia.

Det är handskördade druvor från 20-55 år gamla vinstockar med Cabernet Sauvignon, Merlot och även lite Barbera som står upp bakom vingården på de nedre sluttningarna av Monte Castello och Monte Cecilia, som är några av de gamla vulkanerna som en gång i tiden berikade jorden.

Druvorna transporteras ner till vingården på stammen av en gammal 4-hjulsdrift och efter en trimning röker de det mesta av hela klasarna direkt i öppna ekfat, där jäsningen får stelna utan främmande jäststammar och utan temperatur kontrollera. Men en liten del av de vackraste druvklasarna tas av och får torka i 3 veckor innan de förvandlas till vin av rostfritt stål och används sedan som krydda när den slutliga cuvéen sätts ihop i december. Vinet mognar sedan först i 12 månader i franska övervägande använd barrique och sedan ytterligare 6 månader på större fat innan det buteljeras utan klarning, filtrering och med en extremt blygsam svavelförsäkring för att bara minska flaskvariationen.

Ett vin med en speciell nerv som öppnar sig med svarta vinbär, körsbär, mörka skogsbär och örter som backas upp av mörk choklad, lakrits, svartpeppar, rök och lite katrinplommonnot som man lätt blir god vän med. Fyllig, välbalanserad och med en garvsyrenerv som tillsammans med bristen på filtrering ger en charmig rusticitet.

Anbefalinger

Lila viner

Kraftig & fruktig
Viner med stor intensitet, fruktighet och power. Viner som är mörka och mycket mogna i fruktbilden. Servera de kraftiga och intensiva vinerna med rött kött, kraftiga grytor eller BBQ. Lila viner kommer ofta från områden med mycket sol och värme. Lila starkvin serveras med blåmögelost och chokladdesserter.
Aromer: Svarta vinbär, björnbär, svarta körsbär, plommon, blåbär, söt lakrits, söt tobak, kanderade bär, kaffe, choklad, vanilj och kokos.
Vinområden: Södra Frankrike, Spanien, Portugal, Ribera del Duero, Priorat, södra Italien, Kalifornien, Argentina och Australien.
Druvor & typer: Cabernet sauvignon, merlot, tempranillo, syrah, grenache, primitivo/zinfandel, negroamaro, carmenere och malbec.