Om produkten
Chardonnay är i sig ingen revolution i Piemonte, där den har odlats i flera decennier, även om den sällan tar plats i de bästa terroirerna.
Men det finns alltid ett undantag:
På Bussia-fältet i Monforte d'Alba - hemmet för Barales mest utmärkande Barolo - har de också planterat tre tomter (tomt 3, delplan 94, 95 för nyfikna) med utsökt ekologisk Chardonnay. Och därav, kära läsare, kommer detta fylliga, smidiga och ganska magnifika vin!
Barale skördar varje kluster för hand. I vingården kyls hela klasarna i 24 timmar och pressas sedan direkt ner i jäsningstanken, där vildjästen börjar sitt lugna arbete vid en kontrollerad temperatur på 16 °C.
Medan jäsningen går för fullt hälls vinet på 500-liters ekfat (tonneaux), och här ligger det kvar på jästfällningen (jästrester) i 12 månader för att absorbera kropp och själ. Vinet åldras sedan ytterligare 6 månader på flaska innan Barales så mycket som överväger att drömma om att det kan släppas.
Strålande, lätt och med reflektioner av det renaste guldet gör det färdiga vinet sin entré i glaset med stil!
I den intensiva doften serverar den lager på lager av torkade akaciablommor, röda äpplen, ljunghonung, surdeg, en klick smör och färska, lite omogna hasselnötter plockade direkt från busken.
Smaken är torr och fast – inte utan fyllighet och med mjuka hörn. Den har en frisk, aptitretande syra och en darrande mineralitet som adderar associationer till saltad mandel i sin distinkta och eleganta eftersmak.
Det här är med andra ord ett vin med stor orealiserad potential i gastronomiska sammanhang, till exempel varma serveringar med fisk och skaldjur, grillad kyckling eller risotto... Eller med alla sorters salta ostar som västerländsk ost, gruyère, pecorino romano eller parmesan.
Åh ja, och servera den slutligen inte för kall, dvs under 8 grader. Vid 10 grader är det idealiskt och även om det blir varmare ser mineralstrukturen till att tungan har ett stadigt grepp utan att framstå som platt och klumpig.