Badia a Coltibuono, Chianti Classico Riserva Cultus Boni 2016

349.00 kr.

Badia a Coltibuono, Chianti Classico Riserva Cultus Boni 2016

category label Eko

Badia a Coltibuono, Chianti Classico Riserva Cultus Boni 2016

Serving tips

Ljust kött
Mörkt kött

Om produkten

Denna Chianti Riserva är en hyllning till det klassiska uttrycket av Classico-zonen innan de franska druvorna och små nya rätter invaderade distriktet. Istället omfamnas Sangiovese här av Colorino, Ciliegiolo och ett antal andra traditionella druvsorter - totalt 9 - och istället för vanilj från små nya fat får vinet sin komplexitet från 24 månaders mognad i äldre franska fat i olika storlekar.

Detta innebär att vinet alltid är en spännande bekantskap och 2016 har det, precis som 2015, det där lilla redskapet extra som skvaller om att Toscana har fått två utmärkta årgångar på remsan. Tyvärr finns det bara inte så mycket vin som 2015, med kraftiga hagelstormar i maj som stjäl upp till 30% av frukten. Men en varm juli och en torr augusti, som betonade vinstockarna precis rätt, tillsammans med en mild höst med precis rätt mängd nederbörd och rätt temperaturfluktuationer mellan dag och natt, säkerställde att från och med 9 september och nästan en månad framåt kunde skörda nästan perfekta druvor från de högt liggande tomterna runt Montebello och Argenina upp bakom Monti i Chianti.

Detta innebar att arbetet vid sorteringsborden uppe på den nya vingården de flesta dagar var en ren övergång. Efter att alla stjälkar har tagits bort och en lätt krossning av druvorna jäses vinet i rostfritt stål utan användning av främmande jäststammar och körs sedan upp till källarna under det gamla klostret som ligger 18 km. från vingården. Här mognar vinet 24 månader innan resan går tillbaka till de moderna faciliteterna, där det slutliga vinet tappas och tappas utan föregående förtydligande eller filtrering.

En underbar resa som inte många viner utsätts för, men Roberto Strucchi och hans vinmakare Maurizio Castelli är övertygade om att de inte skulle kunna skapa samma vin utan resan till och stanna kvar i den historiska källaren.

Äkta, elegant old school Sangiovese med karakteristiska genomskinliga röda och icke-svarta körsbärs nyanser, en ört touch av salvia och timjan och en liten touch av apelsinskal, svartpeppar, lakrits och choklad. Ett kryddigt och saftigt vin där harmonin mellan munnen och den fräscha ytan träffas på plats. Återigen magnifik, original och övertygande!

Dekantera omedelbart före servering och prova det till exempel för hjortfilé med inlagda lökar, aprikosgelé, potatismos, blåbär och fondant. Thomas Pasfall kallade maträtten "Delikat djur" när han serverade den på Munkebo Kro.

Anbefalinger

Röda viner

Komplex & elegant
Viner som är komplexa, eleganta och sofistikerade. Deras elegans och komplexitet uppnås antingen på grund av ålder eller kvalitet. Vinerna är oftast av hög kvalitet och har fått den yppersta behandlingen hos producenten. Servera till rätter med vilt och svamp. Röda viner kommer från några av världens mest kända vinområden, där jordmån, tradition och hantverk går upp i en högre nivå.
Aromer Jordgubbar, körsbär, hallon, rabarber, moreller, lakrits, svamp, skogsbotten, kostall, tjära, tobak, torkad frukt, vanilj och kokos.
Vinområden Bourgogne, Piemonte (barolo/barbaresco), Brunello di Montalcino, Chianti, Rioja, Sicilien och Oregon.
Druvor & typer Pinot noir, nebbiolo, sangiovese, tempranillo och nerello mascalese.